• Főoldal
  • >
  • Cikkek
  • >
  • 5 dolog, amivel a kutyád jelzi, ha fájdalmai vannak

5 dolog, amivel a kutyád jelzi, ha fájdalmai vannak

  • 2023-06-29

Azt hinnénk, hogy kedvencünk minden reakcióját és viselkedését ismerjük már, ám fontos tudni, hogy a kutyusok gyakran nem tudják jól kimutatni fizikai fájdalmukat. Anna Webb állatviselkedés-szakértő  azonban segít felismerni néhány tipikus jelét annak, ha a kutyusoddal valami nincs rendben.

  1. Ásítás

Az ásítás nem csak azt jelezheti számunkra, hogy a kutyánk fáradt, sokkal inkább annak a jele, hogy kényelmetlenül érzi magát egy adott helyzetben. Ám ha séta közben ásít, könnyen jelezheti ezzel azt, hogy túlterhelt, stresszes, vagy fájdalmat érez.

2. A mancsok rágása és nyalogatása

A mancsok rágcsálása és nyalogatása egy kényszeres viselkedés, amely allergiára és ízületi fájdalmakra is utalhat.

3. Mozgás problémák

Ha a kutyusodnál járási nehézséget tapasztalsz, vagy esetleg nem tud felmenni a lépcsőn, akkor nagy valószínűséggel fájdalmai vannak. Ám a fájdalom további jelei lehetnek a görnyedt hát, hátrahúzott fülek, de az is, ha tágra nyílt szemekkel kémlel.

Ezek mind-mind arra utalhatnak, hogy a kutya nem érzi jól magát, amit ízületi gyulladás, fertőzés és izomszakadás is okozhat.

4. Arckifejezések

Ha a kutyád az étkezésen túl is állandóan nyalogatja a száját, vagy ha meleg időben hidegrázást tapasztalt nála, az is egy intő jel lehet a számodra, csak úgy mint a hirtelen zihálás, akkor ha egyáltalán nincs meleg.

További akkor is gyanakodhatsz fájdalomra, ha a kedvenced nem tartja veled a szemkontaktust és elfordítja a fejét.

5. Viselkedésbeli változások

Ha a kedvenced hirtelen másképp viselkedik, mint ahogyan szokott, például mogorva, és egyedül akar lenni, akkor az jelezheti, hogy valami nincs rendben.

Ha a kutyád egyről a kettőre válogatóssá válik, kerüli a társaságodat, és napközben sokat alszik, vagy épp az ellenkezője, hogy hangosabbá, és érzékenyebbé válik a környezeti zajokra, ezek mind lehetnek a fájdalom jelei.

 

Előző «
Következő »