Magyarország 10 legkedveltebb állatkertje és vadasparkja

 • 2024-04-10

Gyermekkorunk varázslatos pillanatai közé tartoznak az állatkerti kirándulások. A hatalmas elefántok, kecses zsiráfok, játékos majmok és színpompás papagájok birodalmába lépve egy varázslatos utazásra indulunk, ahol a képzelet szárnyra kel, a tanulás öröme pedig kézen fogva jár a szórakozással. Hazánkban közel 50 kisebb-nagyobb állatkert, vadaspark, madárpark, állatfarm és látványakvárium várja a családokat, hogy betekintést nyerjenek a Föld lenyűgöző élővilágába. A vadasparkokban a magyarországi vadállományt figyelhetjük meg természetes környezetükben, míg az állatkertekben mesterséges életterek tárulnak elénk, tele egzotikus és ritka fajjal.

Cikkünkben Magyarország 10 legnépszerűbb állatkertjét vesszük górcső alá, kiemelve egyedülálló kincseiket és különleges programjaikat. Akár a főváros pezsgő dzsungelét, a Balaton vidékének csendes oázisát, vagy a vidéki városok hangulatos állatkertjeit keressük, garantáltan találunk kedvünkre valót.

Készüljünk fel egy izgalmas kalandra, ahol a csodák szárnyra kelnek!

 1. Fővárosi Állat- és Növénykert

A Fővárosi Állat- és Növénykert Budapest XIV. kerületében, a Városligetben található. 1866. augusztus 9-én fantasztikus pompával és 300-nál is több különféle emlőssel és madárral kezdte meg működését és azóta is Közép-Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Az összesen 11 hektáros területen 7 kontinens több mint 8000 különleges állata él, köztük ritka és veszélyeztetett fajok is. A Holnemvolt Vár kellemes kikapcsolódás nyújt a családoknak, a műemlékekben gazdag park pedig külön részekre van osztva, úgymint az Ausztrál-, a Szavanna-, az India- és a Madagaszkár zóna vagy az America Tropicana, Mérges és óriás hüllők háza. Külön kertet kaptak a lepkék, a botanikai különlegességek. Nem szabad megfeledkezni a Xantus János házról sem, ami Délkelet-Ázsia élővilágát mutatja be.

 1. Nyíregyházi Állatpark

Az állatkert 1974-ben nyította meg kapuit, „Nyíregyházi Vadaspark” néven, területe 30 hektáron nyújtózik és csaknem 5000 állatnak ad otthont. A Nyíregyházi Állatparkot sokan a “legek állatkertjeként” emlegetik, hiszen természetközeli kifutókban csodálhatjuk meg az állatokat. Ahol csak lehet, a rácsok helyett csupán szárazárok vagy vizesárok választja el a vendégeket az állatoktól. A vízi állatok közül cápák, ráják, korallok és színpompás óceáni halfajok várják az érkezőket. Az állatkert területén gepárdokat, oroszlánokat, zsiráfokat, zebrákat, flamingókat, gyűrűsfarkú makikat, kengurukat, emukat találunk. A Viktória-ház színes madárkollekcióval rendelkezik, az Andok nevet viselő terület pedig jaguárokkal, bölényekkel, tapírokkal, lámákkal és pápaszemes medvékkel büszkélkedik. Természetesen a háziasított állatok sem maradhatnak el, a Parasztudvarban hidegvérű lovak, pulikutya, mangalica, bivaly, szürkemarha és a baromfiudvar képviselői várják a látogatókat.

 1. Tropicarium Budatétény

A Tropicarium Közép-Európa legnagyobb trópusi élővilág bemutatóhelye, mely Budatétényben található. Budapest egyik fő látványossága, kapuit 2000-ben nyitotta meg. Látogatóit cápák, látványetetések, rájasimogató és a víz alatti élőlények elképesztő sokszínűsége várja. A cápás állatkert a Campona Bevásárlóközpont földszintjén lett kialakítva mintegy 3.000 m²-en.

 1. Miskolci Állatkert és Kultúrpark

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark 1983-ban – akkor még Miskolc Városi Vadaspark néven – alapvetően azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa a város lakóinak a közvetlen környezetük – főként a Bükk hegység – élővilágát. A korábban Vadasparknak hívott kertben öt kontinens több mint 120 állatfajának közel 800 egyede él. A fák között sétálva a Kárpát-medence vadon élő állatai mellett egzotikus fajokkal, ősi magyar és távoli tájakon élő háziállatokkal is megismerkedhetnek a vendégek. Az állatkert területe a Bükki Nemzeti Parkkal szomszédos, így annak természetes növény- és állatvilágából is ízelítőt nyújt. Mindemellett magaslessel és számos programmal találkozhatunk. Az állatkertben olyan állatokkal találkozhatunk, mint a hóbagoly, szegélyes teknős, aranysakál, kéktorkú tragopán, kétpúpú teve, kulán, szibériai tigris, leopárd, dámszarvas, szurikáta, európai barnamedve, muflon, guanakó…és a lista korántsem teljes.

 1. Pécsi Állatkert

A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium (korábban a Vidámparkkal együtt Mecseki Kultúrpark) a Mecsek oldalában található állatkert, 1960. augusztus 19-én nyílt meg. Azóta is folyamatosan bővül és fejlődik. Kezdetben a hazai fauna bemutatására összpontosítottak, de mára már minden földrészről találhatunk itt állatokat. A gyűjteményben különösen hangsúlyos az afrikai állatok aránya. Nagyjából 250 faj, közel 1500 egyede tekinthető meg az intézményben. A tenger és a Föld vizeinek élővilágát mutatja be a fogadóépület alsó szintje. Itt a 100.000 literes akváriumban szirti cápával, császárhalakkal is találkozhatnak a látogatók, de megismerhetik a Tanganyika-tó élővilágát is, vagy belülről szemlélhetik, ahogy a főépülethez kapcsolódó fóka-medencében játszik Bonifác, az állatkert borjúfókája. Az emeleten a terrárium lakói várják a vendégeket. Az állatkert számos rendezvénynek ad otthont, mint a gyereknap, az állatok napja, a tökfesztivál, és a karácsonyi vásár. Ezen kívül lehetőség van állatbemutatókon, állatetetésen, és egyéb programokon is részt venni.

 1. Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Magyarország harmadikként alapított állatkertje. Az egykori szeméttelep helyén jött létre, mindössze 5 hónap alatt felépülve, és 1958. augusztus 1-jén nyitották meg. A névadó Afrika-kutató, Kittenberger Kálmán emlékét mellszobor őrzi a Fejes-völgyi bejárat előtt. A Veszprémi Állatkert az év 12 hónapjában várja a kicsiket és nagyokat egy hat kontinensen átívelő kalandra, ahol ráadásul nem csak az egzotikus dzsungelek, szavannák és sarkvidék közt lehet utazni, hanem időben egészen az őskorig, a dinoszauruszok világába is el lehet jutni. A festői Fejes-völgyben, valamint a Gulya-dombon elterülő vadaspark már több, mint 60 éve ad otthont több száz állatnak, az évek során pedig csak bővült ez a nagy család. Ma olyan népszerű állatfajokkal lehet találkozni a Veszprémi Állatkertben, mint a pápaszemes pingvinek, a borjúfókák, szélesszájú orrszarvúk, dzselada páviánok, de mindenki kedvencei, az ázsiai elefántok, oroszlánok és fekete medvék is élnek Veszprémben.

 1. Győri Állatkert

A városközponttól kicsit távolabb több mint 140 faj 1400 egyedének ad otthont a győri állatkert. Lakói között igazán különlegesnek számít az élővilágban is ritkaságszámba menő szibériai tigris, a fehér oroszlán és az albínó kenguru. Az 1967-ben megnyitott állatkert jelentős megújuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A látogatók árnyas fák alatt, gondozott, szép környezetben szemlélhetik az állatkert mindennapjait, ami tartalmas program gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Minden évben Zoo-tábor szervezésével törekszik a kicsiket az állatszeretetre, állatvédelemre tanítani. De minden jeles ünnephez is kötődik egy-egy évközi rendezvény, legyen az húsvét, gyereknap, majális, Halloween, az állatok karácsonya, az Állatok Világnapja vagy akár az Állatkertek Éjszakája.

 1. Veresegyházi Medvefarm

1998. november 24-én nyitotta meg kapuit Veresegyházán, körülbelül 25 kilométerre Budapesttől. A Veresegyházi Medveotthon Közép-Európa egyetlen Medveotthona. A csaknem 6 hektáros területen mindig nyüzsög az élet, hiszen több tucat barnamedve és 29 farkas társaságában aligha lehet unatkozni. A látogatás élményét Maci-lift, zoo csemege és szezonról szezonra megújuló programkínálat teszi felejthetetlenné. 2004-ben alapítványt hoztak létre a park fenntartására és fejlesztésére. 2009-ben az intézményt hivatalosan állatkertnek minősítették. 2010-ben mosómedvék és maláj napmedvék költöztek az újonnan épült kifutóba. A Veresegyházi Medveotthon télen-nyáron, esőben és napsütésben is élménydús kirándulást tartogat a vendégek számára.

 1. Szegedi vadaspark

A Szegedi Vadaspark Magyarország egyik legfiatalabb állatkertje, egyben a legnagyobb területű is. Elsősorban ritka, veszélyeztetett fajok tartására szakosodott, különösen kiemelkedő a park dél-amerikai állatokat bemutató része. A vadaspark 1989-ben nyitotta meg kapuit, „Szegedi Vadaspark” néven. A várostól 2,5 km-re fekvő Sóstói üdülőövezetben kapott helyet, egy 14 hektáros tölgyerdőben. Mára 30 hektárra bővült, és közel 500 faj 5000 egyedének ad otthont.

 1. Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark egy népszerű kirándulóhely Budapesttől nem messze, a Budai-hegységben. A vadaspark 1979-ben nyitotta meg kapuit, és azóta is a családok kedvenc helye. A Vadaspark 26 hektáros területén természetes, erdei környezetben él 32 állatfaj mintegy 120 egyede. A hazai vadállatok közül megtalálható itt a gímszarvas, a dámszarvas, a vaddisznó, a róka, a muflon, a nyest, a vadmacska, a mókus, a sün, a denevér és még sok más. A parkban háziállatok is élnek, mint a mangalica, a kecske, a juh, a pulyka, a kacsa, a lúd és a magyar tarkaló.

Előző «
Következő »