• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Ne ajándékozz törpemalacot karácsonyra!

Ne ajándékozz törpemalacot karácsonyra!

  • 2024-10-17
törpemalac

Az utóbbi években a minnesotai törpemalacok népszerűsége hazánkban ugrásszerűen megnövekedett. Nem meglepő, ha valaki egy ilyen kedves kis állattal szeretné meglepni egy családtagját karácsonykor.

A felelősségteljes állattartók és az egyesületek figyelmeztetnek: ne ajándékozz törpemalacot!

Karácsonykor sokan választanak háziállatokat ajándékba. Azonban ha ez nem kellően megfontolt döntés, a kezdetben kedves kis jószág élete hamarosan nehézségekkel telivé válhat. A törpemalacok ugyanis komoly gondozást igényelnek és fontos tudni, hogy nem tarthatók egyszerűen lakásban.

törpemalac

Forrás: Saját

Bár a nevük „törpe”, a valóság az, hogy felnőtt korukra akár 50-60 kg-ra is megnőhetnek. Ez jelentős kihívások elé állítja a gazdáikat. Ezek az állatok rendkívül intelligensek és tanulékonyak, de ne keverjük őket össze a kutyákkal, hiszen a nevelésük és gondozásuk merőben eltérő.

A közelmúltban az MTA-ELTE kutatói a törpemalacok és kutyák emberi kommunikációs viselkedését hasonlították össze. Megállapították, hogy a törpemalacoknál spontán megjelennek a kutyákhoz hasonló viselkedési formák, de kevésbé fogékonyak az emberi jelzésekre.

törpemalac

Forrás: Saját

Az EMSE – Első Malac Segítő Egyesület célja, hogy segítséget nyújtson az érdeklődőknek és a kezdő malactartóknak. Fontos, hogy a gazdik tisztában legyenek a malacok nevelési módszereivel, mint például az MTP, amely a koca vezető szerepének másolásán alapul. A helyes nevelés elengedhetetlen. A malacok igyekeznek átvenni a vezető szerepet a családban, ami súlyos problémákhoz vezethet, ha nem kezelik jól. A törpemalacok nemcsak rombolhatnak, hanem mozgásigényük is rendkívül magas, ezért kizárólag kertes házban tarthatók. Az unatkozó malacok romboló magatartásra hajlamosak, és a lakásban könnyen tönkretehetnek mindent.

Érdemes megfontolni az etetésüket is! A malacok táplálkozásának pontosan be kell illeszkednie a súlyukhoz és korukhoz. Az ideális étrend főként korpa alapú, de fontos, hogy friss zöldségeket, gyümölcsöket és állati eredetű fehérjéket is kapjanak – mindezt kizárólag szigorú kontroll alatt.

Ha mégis úgy döntesz, hogy törpemalacot szeretnél, készítsd fel magad a felelősségteljes tartásra és légy tudatában, hogy ez az elkötelezettség akár 17 évet is jelenthet!

Karácsonykor tehát inkább gondoljunk arra, hogy ajándékozzunk szeretetet és figyelmet, ne pedig felelősséget! 🐷❤️

Előző «