“Kutyák királya”, a Komondor

  • 2019-03-21

A magyar kutyafajták közül a komondor az egyik legősibb pásztorkutyafajta, mely megjelenésében és viselkedésében megőrizte évezredes tulajdonságait. Őse minden valószínűség szerint a vándorló, pásztorkodó ősmagyarokkal került a Kárpát-medencébe. A vándorlók állat csordáit védte. Nagy teste, ereje és bátorsága alkalmassá tette, hogy felvegye a harcot a farkassal, medvével a rábízott értékek védelmében.

A komondor jól tűri a szélsőséges időjárás viszontagságait, ez ellen védi a sűrű, hosszú, zsinóros szőr köntöse, mely öntisztuló, a homok és a por kihullik belőle. A fejedelmi megjelenésű, robusztus felépítésű komondor szőrszíne fehér, bármiféle szőrszín kizáró tényező.

Kölyökként kedvesek és játékosak, később megbízhatóak, ezért jól beilleszkednek egy kertes házban lakó család mindennapi életébe. A ház őrzése, védése közben rendíthetetlen bátorságot mutat. A komondort, ezt a csodálatos magyar kutyafajtát szerte a Világban ismerik, kedvelik, csodálják. Méltán vívta ki a kutyák királya rangot.

Előző «
Következő »