Szopornyica

  • 2019-04-01

A szopornyica a kutya többnyire hevenyen lezajló, néha azonban elhúzódó lázas betegsége, amely főként a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutjában, valamint idegrendszeri és ritkábban bőrkiütéses tünetekben nyilvánul meg.

A betegség terjesztésébe a fertőzött kutyáknak van döntő jelentősége, elsősorban orrváladékukkal és vizeletükkel ürítik a vírust. A fertőzés közvetlen, beteg állattal történő, érintkezéssel vagy fertőzött takarmány, ivóvíz, eszközök közvetítésével terjed.

A betegség jelentősége az elterjedt vakcináció következtében határozottan csökkent, azonban a fertőzés és a betegség különböző formái manapság is jelen vannak. Különösen nagyvárosokban jelentkeznek időről-időre új járványok. Bármilyen életkorú kutya megbetegedhet szopornyicában, de döntően a fiatal, egy év alatti kutyák betegsége.

A kutyák a vírussal szájon át, vagy belégzés útján tudnak megfertőződni. A betegség lappangási ideje általában 3-7 nap.

A tünetek változatosak lehetnek: láz, étvágytalanság, levertség, köhögés, felső légutak hurutja, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, hasmenés, hányás. Idült esetekben a talppárnák és az orr-tükör bőrének megvastagodása és idegrendszeri tünetek (rángógörcsök, mozgászavarok, bénulás) alakulhatnak ki. A szopornyicát túlélt állatokban rendellenes fogfejlődés, rohamokig fokozódó görcskészség, mozgászavarok jelentkezhetnek.

A gyógykezelés gyakran csak átmeneti eredményre vezet, a rendszeres, megelőző célú védőoltások alkalmazása a legjobb megoldás a betegség ellen.

A fertőző betegségekkel szembeni védettség csak rendszeres védőoltásokkal tartható fenn! A kisállat egészségügyi könyv fontos dokumentum, amelyet meg kell őrizni! Ha kutyája közérzete nem megfelelő, azonnal keresse fel állatorvosát, ezzel lehet, hogy megmentheti kedvence életét!

 

Forrás

Előző «
Következő »