SAJTÓKÖZLEMÉNY

  • 2023-01-11

Megállapodás született a hungarikum kutyafajták fennmaradásának elősegítésére

A hungarikum kutyafajták (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár) fennmaradása érdekében végzett magas szintű szakmai tevékenység folytatása mára elképzelhetetlen a modern tudomány eredményeinek és eszközeinek felhasználása nélkül. A magyar ebfajták fennmaradásának elősegítésére, valamint képességeik és genetikai diverzitásuk megőrzésére irányuló szakmai tevékenységük összehangolása érdekében írt alá megállapodást Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ – Magyar Ebfajták Szövetsége elnöke január 11-én szerdán, Budapesten. A hungarikum kutyafajták védelmét és jóllétét célzó együttműködés koordinátora az Egyetem részéről az Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központ. 

A két szervezet közös tevékenységével elő kívánja segíteni azt a célt, hogy a magyar kutyafajták magyarországi állománya szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől, illetve rendellenességektől mentes, fajtatiszta egyedekből álljon. Elengedhetetlen, hogy a tenyésztés folyamatosan megújuló tudásbázison alapuljon, rendszeresen szülessenek tudományos publikációk és a fajtamegőrzést szolgáló egyéb kezdeményezések. Edukációs tevékenységüket összehangolják, szakemberek cseréjét vállalják és kölcsönösen együttműködnek a hazai állattartási kultúra, illetve az állatvédelem fejlesztése érdekében. A magyar ebfajták képességeinek megőrzéséhez szükséges hagyományos vadászkultúra és pásztorkultúra eltűnésének megakadályozása érdekében, a hagyományos magyar kultúrán keresztül kívánják segíteni a természetes élőhelyek, a hagyományos gazdálkodási módszerek és gazdasági formák védelmét és megőrzését, méltó módon képviselve a hungarikum minőség értékszemléletét.

A szervezetek folyamatosan tájékoztatják egymást a tudományos eredmények alkalmazásának lehetőségeiről, valamint a gyakorlati munka során szerzett tapasztalatokról. Sótonyi Péter hangsúlyozta, hogy az Állatorvostudományi Egyetem a kutatási eredményei által elősegíti a magyar kutyafajták genetikai térképének elkészítését, mozgásszervi és egyéb betegségeik szűrését, ezek kialakulásának megelőzését. Az Egyetem azt is vállalta, hogy az egyetemi oktatás, valamint a gyakorlati munkák során népszerűsíti a hungarikum kutyafajtákat, és ösztönzi a hallgatókat arra, hogy minél jobban megismerjék ezeket. A HUKOSZ vállalásait részletezve Fernandez Diaz Daniel elmondta, hogy a Szövetség többek között segítséget nyújt az Egyetem hallgatói és oktatói számára a magyar kutyafajtákkal kapcsolatos tudományos kutatómunka és oktatás megvalósításában, publikációk készítésében, szakdolgozatok témájának kidolgozásában.

Érdekesség, hogy 2017 óta az Állatorvostudományi Egyetem campusának kertjében Pogány Gábor Benő szobrászművész jóvoltából megtalálható a kilenc magyar őshonos kutyafajta életnagyságú bronzszobra.

További információk:

Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ

E-mail: allatvedelmikozpont@univet.hu

Internet: https://univet.hu/hu/egyetem/szervezeti-egysegek/allatvedelmi-jogi-elemzo-es-modszertani-kozpont/

Facebook: https://www.facebook.com/AllatvedelmiKozpont/

HUKOSZ-Magyar Ebfajták Szövetsége 

E-mail: iroda@magyarkutyafajtak.hu

Internet: www.magyarkutyafajtak.hu

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083610960296

Előző «
Következő »