• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Békés megyében és Budapesten is megjelent a madárinfluenza, a Noé állatotthon összes madarát el kell altatni

Békés megyében és Budapesten is megjelent a madárinfluenza, a Noé állatotthon összes madarát el kell altatni

  • 2023-01-13

Békés megyében és Budapesten is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma, írja az MTI.

A magas patogenitású madárinfluenza vírusa Békés megye járványtól idáig mentes területén, a román határhoz közeli Battonyán, egy kétezer mulard kacsát tartó gazdaságban jelent meg. A Nébih laboratóriuma a vágóhídra szállítás előtt levett mintákból mutatta ki H5N1 altípus jelenlétét. Az állatoknál a betegségre utaló tüneteket nem figyeltek meg a gondozók. Az állategészségügyi szakemberek a szükséges járványvédelmi intézkedéseket megtették, kijelölték a védő- és megfigyelési körzetet.

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye mentes területein továbbra is érvényben vannak a korábban bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok. Emellett az ország teljes területén kötelező a tamponvizsgálat a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőzően.

A napokban egy budapesti állatmenhelyen tartott madaraknál is hirtelen elhullást tapasztaltak. A mintákban szintén igazolták a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Ez is alátámasztja a vadmadarak vírushordozó szerepének jelentőségét, valamint a járványvédelmi intézkedések folyamatos fenntartásának szükségességét, emeli ki a Nébih.

A Noé Állatotthon Alapítvány csütörtökön egy Facebook-posztban jelentette be, hogy megjelent az állatotthonban a madárinfluenza, amit valamilyen vadon élő madár hurcolt be. „Hogy ilyenkor mi történik egy állattartó telepen, arról a nagyon szigorú járványügyi szabályok döntenek.

A szabályok pedig úgy rendelkeznek, hogy a telepen élő minden madarat ki kell irtani.

Illetve meg kell vizsgálni a vírus hordozására képes egyéb fajok minden egyedét, a mi esetünkben a sertéseket. Tőlük egyenként garatváladék mintát vesznek és a sorsuk a vizsgálat eredményétől függ majd” – írja az állatotthon, ami néhány napig emiatt teljesen zárva is lesz.

Forrás: https://telex.hu/belfold/2023/01/13/madarinfluenza-bekes-megye-budapest

 

Előző «
Következő »