• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Az európai sertéspiac csökkenése kedvező lehet a magyar termelőknek

Az európai sertéspiac csökkenése kedvező lehet a magyar termelőknek

  • 2024-01-09

Az Európai Unió korábban jelentős mennyiségű sertéshúst (az össztermelés mintegy 13%-át) exportált, elsősorban Kínába, Dél-Koreába, Hongkongba és Japánba. Azonban az utóbbi években a külpiacok visszaesése és a belső kereslet csökkenése miatt ez a tendencia megfordult. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint nagy kérdés, hogy ez az ágazati csökkenés meddig tart, és hogy a magyar sertéságazat tud-e profitálni ebből a helyzetből.

Az európai sertéságazat helyzete 2023-ban

Tavaly év elején sokan úgy vélték, hogy az európai sertéságazat jó évet fog zárni. A magasabb élőállat-felvásárlási árak és a csökkenő takarmány- és energiaköltségek kedvezőnek tűntek a termelők számára. Azonban a helyzet nem így alakult. Az Európai Unióban a sertésállomány 15%-kal, a vágások száma pedig 8,5%-kal csökkent 2022-hez képest. A legnagyobb visszaesést Dániában tapasztalták, ahol a vágásszám 20%-kal esett. A többi tagállamban is csökkent a levágott sertések száma.

A csökkenésnek több oka van. Egyrészt a sertéspestis továbbra is jelen van Európában, és számos országot érint. Másrészt a háború Ukrajnában is kihatott az ágazatra, mivel az orosz és ukrán exportpiacok bezárultak. A helyzet továbbra is bizonytalan. A sertéságazat jövője attól függ, hogy a sertéspestis hogyan alakul, és hogy a háború mikor ér véget.

Németország sertéságazata a padlón

Az Európai Unió korábbi legnagyobb sertéstermelője és exportőre, Németország sertéságazata is súlyos válságot él át. A vágásszámok az elmúlt három évben folyamatosan csökkennek, és 2023-ban már 20%-kal alacsonyabbak, mint 2020-ban. A német kormány is felismerte a helyzet súlyosságát, és 2030-ig drasztikusan, a korábbinak szinte a felére akarja csökkenteni a sertésállományt. A többi állattenyésztési ágazatnál is a leépítés a cél.

Az európai sertéságazat átalakulása a magyar termelők számára is kihívást jelent

Sokan úgy vélik, hogy az Európai Unióban, különösen Németországban tapasztalható állománycsökkenés jó hír a magyar sertéstartóknak. A csökkenő kínálat ugyanis az árak emelkedését okozhatja, ami kedvező lehet a hazai termelőknek.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége azonban nem osztja ezt a véleményt. A szövetség szerint a német ágazat átalakulása során a hazai átlagnál hatékonyabb, állatjóléti és járványvédelmi szempontból szigorúbb előírásoknak megfelelő cégek fognak fennmaradni. Ha a magyar ágazat nem készül fel ezekre a változásokra, akkor öt év múlva a jelenleginél nehezebb versenyben kell majd helytállnia. A szövetség ezért arra figyelmeztet, hogy a magyar sertéstartóknak nem szabad azt gondolniuk, hogy mostantól könnyebb lesz. A verseny várhatóan élesedik, ezért a hazai termelőknek fel kell készülniük a változásokra.

Íme néhány konkrét lépés, amelyet a magyar sertéstartók tehetnek a versenyképességük javítása érdekében:

  • Beruházás a hatékonyság növelésébe, például modern technológiák beszerzésébe
  • Az állatjóléti és járványvédelmi előírások betartása
  • A piaci igényekhez való alkalmazkodás, például a fogyasztói szokások megismerése

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége is felhívta a figyelmet ezekre a lépésekre. A szövetség szerint a magyar sertéságazatnak hosszú távon meg kell erősödnie, hogy versenyképes maradjon a nemzetközi piacon.

Forrás:

https://www.agroinform.hu/

 

Előző «
Következő »