• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Kibújtak a győri macik: Közeledik a tavasz?

Kibújtak a győri macik: Közeledik a tavasz?

  • 2024-02-06

Jó hírt közöltek a győri Xantus János Állatkert gondozói február 05-én hétfő reggel: Burkus, Döme és Bátor kissé álmosan, de nagy érdeklődéssel hagyták el barlangjukat – és kinn is maradtak! Közeleg a tavasz?

Múlthét pénteken a győri állatkert medvéi téli álmukból ébredve először csak az orrukat dugták ki barlangjukból, majd a megfelelő időjárási körülményeket konstatálva szépen lassan ki is cammogtak kifutójukba. A macik a kedvező időjárásban hiába keresték árnyékukat, nem találták, ami nekünk embereknek viszont jó hírt jelent. A népi hiedelem szerint, ha február 02-án a medvék kijönnek barlangjukból és meglátják árnyékukat, akkor a tél és a hideg még sokáig velünk marad. Viszont, ha nem vetül sötét foltjuk a talajra, és az állatok kinn is maradnak, akkor számíthatunk a közeledő jó időre.

A téli álomból ébredő medve nem árnyékot, hanem táplálékot keres

A tél végén, tavasz elején a medvék előbújnak barlangjaikból, és hosszú pihenőjük után visszatérnek a természetbe. Elsődleges céljuk a magas fehérjetartalmú táplálék felkutatása, amire legyengült szervezetüknek szüksége van a regenerálódáshoz. Könnyen emészthető, nagy energiatartalmú, állati fehérjén alapuló táplálékra van szükségük. A barnamedvék élőhelyeitől nem messze, ezen időszakban kezdődik a rénszarvasok ellési ideje. A frissen született borjak és gidák ideális zsákmányt jelentenek a ragadozók számára, bőséges és minőségi energiaforrást biztosítva a medvék számára.

A hibernációt követően a medvék aktívan keresik a táplálékot, és rendkívüli hatékonysággal fosztanak ki mindent, ami állati eredetű fehérjét tartalmaz. Ez a rovartápláléktól a hangyabolyok szétszedéséig terjedhet. A február 2-ához kapcsolódó népi megfigyelés tudományos magyarázata, hogy a medvék ekkoriban kimerült energiatartalékaik miatt kénytelenek táplálékot keresni. Ez a terepszemle létfontosságú a tavaszi túlélésükhöz.

Forrás:

https://magyarallatvedelem.hu/

Képek:

https://www.kisalfold.hu/

Előző «
Következő »