Az ivartalanítás ideális időpontja

  • 2023-08-29

Számos helyen elérhetőek ivartalanítási kampányok, mind macskák, mind kutyák számára. Az ivartalanításnak számtalan előnye van, ezért mindenképpen érdemes megfontolni őket, és ha felelősségteljes döntést hoztál, kereshetsz egy megbízható állatorvosi klinikát, ahol a kedvenced jó kezekben lesz.

Az ivartalanítás egészségügyi előnyei

A nőstény állatoknál az ivartalanítás általában magában foglalja a petefészek eltávolítását, és a legtöbb esetben a méhét is. Ezzel a módszerrel megelőzhetőek olyan betegségek, mint a gennyes méhgyulladás, emlőrák vagy hamis vemhesség.

A hím kutyáknál általában a herezacskót távolítják el, de a herezacskó műtéte is lehetséges. Lehetőség van Zeuterin® injekció beadására a herezacskó közepére, vagy a spermavezetékek elvágásával végzett vasektómiára is.

A beavatkozás után a kockázat a here- vagy prosztatarákra jelentősen csökken.

Viselkedési előnyök is járnak az ivartalanítással

A műtét után általában csökkennek a nem kívánatos viselkedésminták, például a hím kutyák kóborlása és agressziója.

Természetesen nem várhatjuk el, hogy megtanult vagy megszokott viselkedési problémák teljesen eltűnjenek, azonban a hormonszint csökkenésével az állat nyugodtabbá válik, így a viselkedési problémákat könnyebben korrigálhatjuk egy képzett tréner segítségével.

Az ivartalanítás ideális időpontja

Mint korábban említettük, megoszlanak a vélemények ebben a kérdésben. Korábban elfogadott nézet volt, hogy a kutyákat minél hamarabb ivartalanítani kell. Azonban a legújabb kutatások ellentmondanak ennek a nézetnek, és azt mutatják, hogy az állatnak egészséges csontokat, izmokat, szívet, érrendszeri rendszert és immunrendszert kifejleszteni megfelelő hormonszint szükséges, ezért nem tanácsos ivartalanítani a növekedés végéig.

Az ivartalanítás időpontja 1-3 hónappal a szukák első ivartalanítása után optimális, míg a hímek esetében a növekedés befejezése után. Kis kutyáknál ez kb. 6-8 hónapos kor körül van, nagy kutyáknál pedig kb. 1,5 év.

Az ivartalanítás sok előnnyel jár, így érdemes minél előbb elvégezni azt, amikor a kutya testi, szellemi és pszichológiai fejlődése befejeződött.

Forrás

Előző «
Következő »