• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Elképesztő vándorlás: Rekordot döntött egy farkas

Elképesztő vándorlás: Rekordot döntött egy farkas

  • 2024-02-23

Egy hím szürke farkas, akit GW1909m néven azonosítottak, elképesztő utat tett meg Németországból Spanyolországba, beállítva ezzel a leghosszabb dokumentált farkasvándorlás rekordját. A Barcelonai Egyetem kutatói által nyomon követett vándorlás során a farkas legalább 1240 kilométert tett meg.

A GW1909m jelű farkas Alsó-Szászországból, Nordhornból indult útnak, és Franciaországon átkelve a Pireneusokig vándorolt, ahol egy falu közelében telepedett le. Utoljára 2023 februárjában látták a spanyol település környékén. A korábbi rekordot egy Norvégia és Finnország között 1092 kilométert megtett farkas tartotta.

A spanyolországi kutatók farkasfalkák megfigyelésében alkalmazott nyomkövető kutyák segítségével az állat által hátrahagyott ürülék alapján tárták fel a bejárt útvonalat. A minták elemzése, melyet németországi, franciaországi és katalóniai laboratóriumok végeztek, közép-európai farkasokra jellemző genetikai tulajdonságokat mutatott ki. A nagy távolságok megtétele kulcsfontosságú a farkaspopulációk túlélése szempontjából, mivel ez lehetővé teszi a távoli csoportok összekapcsolódását, megelőzve a genetikai elszigetelődést és a beltenyészetet. A bundás állat vándorlása ezen kívül rávilágít arra is, hogy a vadállatok nem ismernek határokat, és a szabad vándorlás létfontosságú számukra.

A farkaspopulációk növekedése Európa-szerte konfliktusokat okoz a lakott régiókban, ahol mezőgazdasággal és vadászattal foglalkoznak. Ennek következtében az Európai Bizottság felülvizsgálja a farkasok szigorúan védett státuszát. Több ország már nemzeti szinten is enyhíteni kezdte a faj védelmét.

A GW1909m jellel ellátott farkas lenyűgöző vándorlása nem csupán rekordot állított fel, de rávilágított a farkasok ökológiai szerepére és a vándorlás fontosságára is. A faj jövőbeli megőrzése érdekében kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség, amely ötvözi a természetvédelmi szempontokat a vidéki térségekben élők jogos igényeivel.

Indruch Beáta

 

Forrás: MTI

Előző «
Következő »