• Főoldal
 • >
 • News
 • >
 • Ételek és italok, amiket sose adj a cicádnak!

Ételek és italok, amiket sose adj a cicádnak!

 • 2023-07-20

A macskák kíváncsi lények, akik gyakran érdeklődve figyelnek mindent, amit az ember eszik. Bár lehet, hogy jól hangzik, hogy megosztasz néhány falatot a macskáddal, fontos emlékezni arra, hogy az étrendjük jelentősen különbözik az emberekétől. Ebben a blogcikkben felfedezzük néhány olyan gyakori emberi ételt, amely ártalmas a macskáknak, és amit mindenképpen kerülni kell.

 1. Csokoládé

Amennyire vonzónak tűnhet egy kis csokoládé megosztása a macskáddal, tartózkodj ettől! A csokoládé teobromint tartalmaz, ami mérgező a macskáknak (és kutyáknak is egyaránt). Még egy kis mennyiség lenyelése is olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például hányás, hasmenés, gyors légzés, és extrém esetekben görcsrohamok vagy halál. Tartsd távol a csokoládét a bundás barátodtól!

 1. Hagyma és fokhagyma

A hagyma és a fokhagyma az Allium családba tartoznak, és olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek emésztőrendszeri zavart okozhatnak, és károsíthatják a macska vörösvérsejtjeit. Még kis mennyiségű, nyers, főzött vagy porrá őrölt hagyma vagy fokhagyma is súlyos állapotot, a hemolitikus vérszegénységet okozhatja, ami életveszélyes lehet.

 1. Koffein

A koffein hatással lehet a macska idegrendszerére, ami nyugtalanságot, gyors légzést, szapora szívverést, izomremegést, és akár halálos szövődményeket is okozhat. Tartsd a koffeintartalmú termékeket távol a macskádtól!

 1. Alkohol

Az alkohol rendkívül veszélyes a macskák számára. Még egy kis mennyiség is alkoholmérgezést okozhat, hányást, zavartságot, koordinációs problémákat és akár kómát is. Soha ne adj szándékosan alkoholt a bundás társadnak, és győződj meg róla, hogy az italaidat biztonságosan elzárva tartod előle!

 1. Szőlő és Mázsa

Ezek az ártatlannak tűnő gyümölcsök súlyos vesekárosodást okozhatnak a macskáknál. Már egy kis mennyiségű szőlő vagy mazsola is vesekárosodást okozhat, ezért érdemes kerülni, hogy bármilyen ételt megosszunk velük, amiben ezek az összetevők megtalálhatók.

 1. Tejtermékek

Bár sok macska szereti a tej és más tejtermékek ízét, a legtöbb felnőtt macska laktózérzékeny. A tejtermékek fogyasztása emésztési problémákat, hasmenést és gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket okozhat. Ha szeretnél különleges finomsággal megajándékozni a macskádat, válassz olyan laktózmentes alternatívákat, amik nekik is biztonságosak.

 1. Nyers Hús és Tojás

A nyers hús és tojás olyan káros baktériumokat tartalmazhat, mint a Salmonella és az E. coli, amik ételmérgezést okozhatnak a macskáknál, épp úgy, mint az embereknél. Mindig biztosítsd, hogy a macskád számára kínált hús teljesen meg legyen főzve, és ne tartalmazzon fűszereket vagy adalékanyagokat.

A macskáinknak lehet kíváncsi ízlésük, de fontos, hogy egészségüket és jólétüket első helyre állítsuk, és biztosítsuk számukra a megfelelő és biztonságos étrendet. Ne feledkezzünk el arról, hogy ha bizonytalanok vagyunk egy adott étel biztonságosságával kapcsolatban, mindig kérjük ki állatorvosunk véleményét.

Előző «
Következő »