• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • II. Kutyás Critical Mass 2021. október 9-én! Ismét vonulnak a kutyások jogaiért!

II. Kutyás Critical Mass 2021. október 9-én! Ismét vonulnak a kutyások jogaiért!

  • 2021-10-04

A kutya ma már mást jelent – erre hívja fel a figyelmet a II. Kutyás Critical Mass, mely 2021. október 9-én (szombaton) 13 órakor indul a Szent István Bazilika elől. A városok szerves részét képezi a kutyás közösség, hiszen csak Budapesten több, mint félmillió kutyát számlálnak; országosan 3 millió kutya él családban. A Kutyás Critical Mass szervezői az ő igényeikre szeretnék felhívni a figyelmet. Az első vonulásnak már kézzelfogható eredménye is van: a Március 15. tér integrált parkként üzemel, azaz meghatározott időszakban a kutyák póráz nélkül is élvezhetik a szabadságot.
A városi kutyások jogaiért egyre többen állnak ki. Azért harcolnak, hogy a kutyás családok az idejüket közösen tölthessék a szabadban. Az első demonstráció alkalmával több, mint 500 kutya vonult zavartalanul, és hirdette az „Egy a falka!” jelmondatot, mely nem kizárólag a kutyás összefogásra utal. A főszervező, a ZöldEb Egyesület szeretné a gazdikat és a nem kutyás lakosságot egy nagy közösséggé formálni, hogy a városi döntéshozók mindegyik fél közös érdekeit lássák, és a kutyatartás szempontjából is élhető feltételeket teremtsenek.
Ilyen kezdeményezés az integrált parkok indítása, ahol a kutyások és nem kutyások közösen élvezhetik a természetet. Az első ilyen park a fővárosban a Március 15. téren működik, melyet negyedéves tesztüzemben Budapest Főváros Önkormányzata és a ZöldEb Egyesület – közös munkát követően – kutyás etikett bevezetésével indít el. A parkban a kijelölt időszakban (reggel 6:00–10:00 és délután 18:00–22:00 között) póráz nélkül, szabadon játszhatnak a szófogadó, jól szocializált kutyusok. “Hiszünk benne, hogy a városban a nem kutyásokkal is egy az érdekünk: a mindenki számára élhető, szabad és boldog élettér. Ezért reméljük, ők is csatlakoznak hozzánk, hogy támogassák törekvéseinket” – mondta Hirbek Edina, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elnöke.
A II. Kutyás Critical Mass fővédnöke dr. Csányi Vilmos, aki annyira fontosnak gondolja ezt a rendezvényt, hogy legutóbbi könyvében egy egész fejezetet szentelt a vonulásnak. A kutya szerepe más, mint akár 50 évvel ezelőtt. Az elmúlt évtizedekben a kutya egyértelműen emelkedett a társadalmi ranglétrán. Pótolható, cserélhető munkaeszközből egyre inkább baráttá, majd családtaggá vált hűségével, odaadásával és mindent átitató szeretetével. Ahogyan a szerepe, úgy az élőhelye, jogai és a vele járó felelősség is megváltozott. Mára a városok szerves része, ám tartási körülményei és élettere mégsem kellőképpen meghatározott; a kutyatartást sok jogi és erkölcsi hiányosság kíséri.
Ezt a hiányt szeretné pótolni, valamint a lehetőségeket bővíteni a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület, mely másodszor rendezi meg a Kutyás Critical Mass-t Budapest utcáin. A rendezvény 2021. október 9-én kap helyet a fővárosban. A vonulás 13 órakor indul a Szent István Bazilikától, végig az Andrássy úton, egészen a Hősök teréig – természetesen békés, jól szocializált kutyákkal és felelős gazdikkal. A szervezők bíznak benne, hogy a kutyát nem tartó városlakók is ott lesznek majd a négylábúak mellett a kritikus tömegben.
A ZöldEb-ről: www.zoldeb.hu
Az esemény facebook linkje: https://fb.me/e/19M2lANYd

-sajtóközlemény-

Előző «
Következő »