• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Jegesmaci lopná a tojásrántottát a Spitzbergákon

Jegesmaci lopná a tojásrántottát a Spitzbergákon

  • 2024-04-17

Képzeld el, amint tojásrántottát sütsz és felpillantva a konyhaablakra három hófehér bundás váratlan vendég bámul vissza rád. Mindezt a norvég Spitzbergákon található kutatóállomáson. Katarzyna Kudłacz meteorológus éppen így járt. Az ő történetét meséljük most el.

Szóval Katarzyna éppen tojásrántottát sütött, amikor észrevette a három jegesmacit az ablakon át. Áhítattal csodálta a látványt, majd gyorsan riasztotta kollégáit, hiszen nem ez a bevett reggeli rutin az állomáson, ugye. A nőstény jegesmedve és két bocsa a norvég szigetvilág déli részén, Hornsundban található lengyel kutatóállomás ablakába bámultak, orrukat az üvegnek nyomva.

Fotó: Katarzyna Kudłacz

A közeli találkozásról készült fotóin az egyik medve látható, aki a mancsát az ablaküvegre támasztja éppen. A váratlan találkozás dinamikáját az előtérben heverő társasjátékok törik meg csupán.

“Aznap állomásügyeletes voltam, ami azt jelenti, hogy egy személy felel az állomásért, figyeli a műholdas rádiót, főz vagy takarít” – mondta Kudłacz, aki június óta tartózkodik az állomáson. “A reggeli készítése közben a konyhából láttam, ahogy a fenséges vendégeink érdeklődve bámulnak az ablakokra.” A család egészségesnek tűnt, mondta, és “csak érdeklődve nézett be az ablakainkon át”, de a csapat úgy döntött, hogy egy riasztópisztolyt elsütve elriasztja a medvéket.

“Csodálatos élmény volt, de nem szabad elfelejtenünk, hogy vadállatok, és nekünk is, nekik is jobb, ha tartjuk a távolságot. Nem voltak agresszívak. Mi azonban inkább zajt csapva és riasztópisztolyt elsütve elűztük őket.”

Daniel Kępski, a 46. lengyel sarki expedíció vezetője elmondta, hogy gyakran látnak jegesmedvéket, de az állatok ritkán állnak meg, hogy benézzenek a kutatóállomásra. “Lenyűgöző volt ilyen közelről látni őket azon a napon, de persze egy kicsit stresszes is.”

Idén több jegesmedvét láttak a szokásosnál, tette hozzá. Általában évente körülbelül 20 medveészlelés volt, de tavaly június óta közel 40 alkalommal láttak medvét, és az utolsó három hónapban is további észlelésekre számítanak. “Eddig nem láttunk egyértelműen sovány egyedeket sem. Idén valószínűleg jó év a Spitzbergák jegesmedvéi számára, mert az elmúlt évekhez képest sok a tengeri jég itt” – mondta.

Forrás: The Guardian

Előző «
Következő »