• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Kezdetét vette a szarvasbőgés- figyeljünk az utakon!

Kezdetét vette a szarvasbőgés- figyeljünk az utakon!

  • 2023-08-29

Ebben az időszakban az állatok sokkal aktívabbak, és kiszámíthatatlan mozgásuk veszélyes helyzeteket teremthet az utakon.

Az üzekedés mintegy egy hónapja folyik, és hamarosan véget ér, azaz befejeződik a szarvasok párzási időszaka. Ebben az időszakban az állatok csak kiválasztott társukra és természetesen az ellenfelek elűzésére figyelnek.

Ennek eredményeként veszélyes helyzetek alakulnak ki az utakon, mivel az állatok mozgása jóval aktívabb és kiszámíthatatlanabb lesz. Azokon a területeken, amelyeket táblákkal jelöltek, különösen erdős, kukorica borította és ligetes területeken, fokozott óvatosság szükséges az autóvezetés során. Ehhez tartozik a sebesség csökkentése és a követési távolság növelése.

A fényszórók elvakíthatják az állatokat, ezért éjszakai utazás esetén, ha egy őzike ugrik az autó elé, érdemes lelassítani, kikapcsolni a fényszórókat, megszólaltatni a dudát, és kerülni az hirtelen kormányzásokat, amelyek csak súlyosbíthatják a helyzetet.

Hasonló helyzet áll fenn a szarvasbőgés időszakában, amely már elkezdődött a Gemenci erdőben. A szarvas bikák bőgése délen és nyugaton veszi kezdetét az országban, majd fokozatosan észak és északkelet irányába terjed, és ez az időszak a Zemplénben ér véget.

A hétvégétől kezdve a Gemenc Zrt. vezetett túrákat szervez az erdőben, hogy az érdeklődők meghallgathassák a szerelmes bikák párcserző táncát anélkül, hogy zavarnák az állatvilágot.

Forrás

Előző «
Következő »