• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Tesztelték a macskaalmokat- ezek a legbiztonságosabb almok

Tesztelték a macskaalmokat- ezek a legbiztonságosabb almok

  • 2023-08-29

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértői részt vettek a Szupermenta program keretében végzett macskaalom tesztelésében. A hasonlító tanulmány során összesen 26 macskaalom került vizsgálatra. A laboratóriumi mérések eredményei alapján a tesztelt termékek alapvetően biztonságosnak bizonyultak, nem voltak problémák a penész és mikroorganizmusok jelenlétével kapcsolatban. Azonban hét alom esetében kis mennyiségű idegen anyagot találtak.

A beltéri macskatartás egyik alapvető kiegészítője a macskaalom, amelynek különböző típusai elérhetők az üzletekben. Bár ezekre a termékekre nincs külön jogi előírás, a Szupermenta program fontosnak tartotta, hogy a termékválaszték megfelelőségét felméréses vizsgálattal ellenőrizze. A hasonlító tanulmány során összesen 26 macskaalom került elemzésre, ebből húsz darab formázódó és hat darab nem formázódó típusú alom volt. A formázódó alom többsége bentonit alapú volt, de voltak olyan termékek is, amelyek növényi anyagokból készültek. A nem formázódó alom többsége szilika alapú volt, és a tesztbe bevontak között szerepelt egy termék természetes ásványokkal.

A Nébih laboratóriumaiban mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek: ellenőrizték a szalmonella, enterobaktériumok, penész és mikroorganizmusok számát a macskaalomban. A szakértők megfelelőnek találták az elérhető értékeket. Továbbá azt is vizsgálták, hogy a macskaalom enterobaktériumok száma hogyan változik használat után. Ehhez mesterséges fertőzést (a széklet utánzását) hoztak létre az alomban. A második napon eltávolították a fertőzött részt, majd meghatározták az elmaradt alom enterobaktériumok számát. A legtöbb vizsgált termék esetében csökkent az enterobaktériumok száma, azonban három formázódó alom esetében jelentős növekedést tapasztaltak az egyéb macskaalmokhoz képest. Fontos megjegyezni, hogy még ezek a magasabb értékek sem veszélyeztetik az állatok jólétét, ugyanakkor az eredmény egyértelműen alátámasztja, hogy a gazdálkodóknak rendszeres tisztításra kell figyelniük.

Analitikai vizsgálatokat is elvégeztek a macskaalomon. Mérlegelték a termékek por tartalmát, és megállapították, hogy egy formázódó macskaalom jelentős mennyiségű port tartalmazott más alomokhoz viszonyítva. Emellett ellenőrizték az alom idegen anyagok szempontjából is. Az elemzés eredményeként hét termék esetében kis mennyiségű szennyeződést találtak: gyöngyöket, fa- és gipszdarabokat, valamint apró kavicsokat. Összességében ezekben a termékekben kb. 7 gramm idegen anyag volt jelen. Ez a kategória pontozásánál érvényesült a végső rangsor kialakításában.

A népszerűségi teszt során a szakértők és a laikusok az állattartási szempontok alapján értékelték a macskaalmakat. Figyelembe vették például a csomagolást, a termék illatát, nedvszívó képességét, vízmegkötő képességét, szennyeződését és a port minőségét. A formázódó macskaalomban versenyben a Pet Bistro Ultra-Klumpstreu macskaalom szerezte meg az első helyet, a Premiere Excellent Pure macskaalom a második helyen végzett, míg a Tesco Pet Specialist Natural Aroma macskaalom a harmadik helyet szerezte meg. A nem formázódó alomok között az első helyet a Repeta macskaalom szerezte, a Pepco for Pets macskaalomban a második helyen végzett, míg a Powercat macskaalom a harmadik helyet szerezte meg.

Forrás

Előző «
Következő »