A kölyök- és növendékkutyák helyes táplálása

  • 2019-12-07

Az állattartás felelősségteljes tevékenység. A kölyökkutya megfelelő táplálása – a nevelés mellett – az egyik legfontosabb, hosszú távú feladat.

A gondos gazda kötelessége, hogy – ismerve házi kedvence igényeit- a megfelelő körülményeket biztosítsa számára az egészséges, kiegyensúlyozott, hosszú és boldog közös élet megteremtése céljából.

Az evés nem kulináris élmény

A helytelen táplálás életre szóló, visszafordíthatatlan változásokat, gyakran súlyos megbetegedéseket idézhet elő, amelyeket felnőtt korban alig vagy egyáltalán nem tudunk orvosolni! Fontos megértenünk, hogy az állatvilágban az evés NEM kulináris élmény, hanem létszükséglet, életfenntartó tevékenység! A kutya az emberrel (mindenevő) ellentétben ragadozó, húsevő (a háziasítás következtében közelít a mindenevőhöz, de nem az), amely különbség megmutatkozik a testfelépítésben, a tápcsatorna hosszában, a táplálóanyag-igényben és a táplálkozási viselkedésben is. Az egészséges kutya táplálásánál a legfontosabb szempont – akár házilag elkészített eledellel, akár gyárilag előállított táppal etetjük – hogy az eleség teljes értékű legyen és mindenképp vegyük figyelembe az adott kutya alapvető igényeit, mint az életkor, testalkat, méret, aktuális tápláltsági állapot, hasznosítás (munkakutya), adott élettani állapot (vemhes vagy szoptató szuka).
Olvasd tovább:

A kölyök- és növendékkutyák helyes táplálása

Előző «
Következő »