Mit kell tudni a hipoallergén eledelekről?

  • 2019-04-15

A hipoallergén táp szó szerint annyit jelent, hogy az átlag tápoknál kevésbé okoz allergiás reakciót. Ebbe a kategóriába természetesen rengeteg eledel beletartozhat, ezért az állatorvosok általában azokra a tápokra használják ezt a kifejezést, amelyek kifejezetten állatorvosi gyógytáp gyártó cégek által kifejlesztett eledelek és nem, vagy szinte alig tartalmaznak potenciális allergéneket.

Ezeket a tápokat eledel allergiás kutyáknál alkalmazzuk, a diagnózis felállítására. De mi is az az eledel allergia?

Először is fontos különbséget tennünk az eledel allergia és az eledel intolerancia között!

Az eledel intolerancia azt jelenti, hogy a kutyánk valamilyen összetevőt nem tud megemészteni, ugyanis nincsen meg hozzá a megfelelő emésztőenzime. Ilyen például a laktózintolerancia, ami a kutyák nagy részénél jelentkezik felnőtt korára, ezért nem szerencsés őket tejjel itatni. Az eledel allergia pedig azt jelenti, hogy valamilyen növényi vagy állati összetevőt a kutya szervezete idegen anyagként ismer fel és az immunrendszere hevesen reagál rá.

Ugyanúgy, ahogy az embereknél, a kutyáknál is gyakori az eledel allergia, de annak a megállapítása, hogy pontosan mi okozza, nagyon nehéz. Az allergiás tüneteket mutató kutyák csupán kb. 10%-a eledel allergiás, a többi 90% valamilyen környezeti allergénre (por, pollen) reagál így. Vérvételből megbízhatóan csak környezeti allergénekre tudunk szűrni. Ha a környezeti allergének megállapításra kerülnek, specifikus immunterápiával enyhíthetők vagy akár meg is szüntethetők a kutyák tünetei. Ezenkívül természetesen sokféle tüneti kezelés létezik.

Az eledel allergia tünetei egyáltalán nem specifikusak, ezért is nagyon nehéz a megállapítása: gyakoriak a fülgyulladások, vakaródzás, lábnyalogatás, rossz bőr- és szőrminőség és előfordulhat hasmenés, puffadás, hányás is.

A leggyakoribb allergének a marhahús, tejtermékek, búza, tojás, csirkehús, bárányhús, sertéshús, nyúlhús és bizonyos halfajták. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb kutya általában sajnos több mindenre érzékeny egyszerre.

Nagyon megnehezíti a helyes diagnózis felállítását, hogy a kutyák nemhogy egyszerre többféle összetevőre szoktak allergiásak lenni, de általában egyszerre eledel allergiásak és allergiásak környezeti tényezőkre, mint a pollenek vagy a por.

 

Kíváncsi vagy a cikk folytatására? Kattints IDE!

Előző «
Következő »