Amit a fehérjéről tudni érdemes

  • 2019-04-15

A fehérjebevitelt a mai napig számos mítosz övezi. Minél több, annál jobb? Honnan tudhatod, hogy egy kutyatáp összetétele megfelelő a kedvencednek? Jó-e a kutyának a növényi eredetű fehérje? – Ezekre a kérdésekre keressük ma a választ dr. Bodoky Anna állatorvos segítségével.

A kutya és a macska is húsevő állat, emésztőcsatornájuk a fehérjeemésztéshez alkalmazkodott. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kutya táplálkozásában idomult a mindenevőkhöz az ember mellett töltött évezredek során.

A fehérje nagyon fontos tápanyag számukra, a szervezet építőköve, alapvető élettani folyamatokhoz, izomépítéshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

A fehérjék építőkövei pedig az aminosavak, ezek határozzák meg a fehérje minőségét és ezeket hasznosítja a szervezet. Ezért nagyon fontos tudni, hogy a tápok esetében nem csupán a fehérjetartalom lényeges információ hanem az is, hogy a benne lévő fehérjék milyen aminosavakból épülnek fel, vagyis milyen minőségűek. Közülük is kiemelt szerepe van az esszenciális aminosavaknak, amiket a szervezet nem tud önmaga előállítani, így az állatoknak mindenképpen tápanyagokból kell hozzájutniuk. Ezek a következők: arginin, hisztidin, lizin, leucin, izoleucin, valin, metionin, treonin, triptofán és valin.

Jó tudni: macskáknál ide tartozik a taurin is, ezért a taurin nagyon fontos, elengedhetetlen összetevője a macskatápoknak!

Kölyökkorban, szoptató állatoknak és aktív életmódot folytató kedvenceknek nagyobb a fehérjeszükséglete, ezért ilyenkor érdemes magasabb fehérjetartalmú tápot adni nekik.

Egy jó minőségű eledelben a gyártók odafigyelnek ezekre a szempontokra, így segítve a hasznosulást. Önmagában tehát a magas fehérjetartalom nem elég információ ahhoz, hogy megítéljük a táp minőségét. Mindig érdemes megnézni a csomagoláson, hogy milyen forrásból származó fehérjéről van szó!

A macskáknak alapvetően nagyobb a fehérjeszükséglete (25-35%), mint a kutyáknak (18-25%). Ez abból adódik, hogy a kutyák emésztőrendszere jobban alkalmazkodott az emberi étrendhez, ezért ők könnyebben hasznosítják a növényi táplálékot, mint a macskák.

Fehérjéhez rengeteg táplálékból hozzá tudnak jutni a kedvenceink, az állati eredetű fehérjeforrások közül a legfontosabbak a különböző húsok és állati származékok (mint a máj, vese, tüdő, szív és vér), a tojás, a halak.

Továbbá a növényi eredetű fehérjeforrások is jó minőségű fehérjének számíthatnak, például a gabonák (búza, zab, árpa, rizs, kukorica stb.) és a hüvelyesek (szója, bab, borsó).

Nagyon fontos szempont az eledelek kiválasztása során, hogy a bevitt fehérjék mennyire tudnak hasznosulni a szervezetben. A fehérjék emészthetőségét és hasznosíthatóságát nagyban befolyásolja, hogy az adott fehérje mennyire hozzáférhető az emésztőenzimek számára, azaz hogyan tudják lebontani. Emellett fontos az is, hogy milyen a fehérje aminosav egyensúlya, vagyis milyen aminosavakból épül fel a fentebb említettek közül, és milyen az ezeknek egymáshoz viszonyított aránya.

Kíváncsi vagy a cikk folytatására? Kattints IDE!

Előző «
Következő »