Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány

 • 2019-04-15

Hihetetlennek tűnik, hogy a gyönyörűséges szánhúzókutyák bajba is kerülhetnek. Sajnos azonban sokan felelőtlen módon, előzetes informálódás nélkül szerzik be őket, és amikor rájönnek, hogy ezeknek a kutyáknak mások a tulajdonságai, és igényei, mint amit elképzeltek, szélnek eresztik őket. Nem vitás, elkötelezettnek kell lenni ahhoz, hogy valaki toleráljon egy olyan kutyát, mely nem  őrzi a házat, unalmában hajlamos a szökésre, rombolásra, és a kisállatok levadászása a gyengéje.

Sajnos nagyon sokan szaporítják a szánhúzókutyákat, és bármilyen kis haszon reményében már adják is tovább a kölyköket a leendő gazda mindenféle részletes felvilágosítása, kikérdezése nélkül.

Ráadásul a szaporítóknál nem az újságokban, interneten fellelhető szépségeket, hanem olcsó utánzatukat lehet beszerezni. Sokan csak a kiskutya felcseperedése után szembesülnek ezzel.

Már ha jó esetben nem azonnal az állatorvosnál kezdik közös életüket egy, még a kölyök születési helyén beszerzett betegség miatt, merthogy a szaporítók az oltások és féreghajtások lespórolása mellett borzalmas körülmények között, koszban tartják, és silány étellel etetik a kölyköket, és sokszor még az anyától való elválasztáshoz szükséges 8 hetes kort sem várják meg és akár már 4-6 hetesen el is passzolják a kölyköket.

Szánhúzókutyát csak olyan tenyésztőnél, kennelnél szabad vásárolni:

 • ahol törzskönyvvel, oltásokkal, többszöri féreghajtással, mikrochippel adják a kölyköket,
 • ahol legalább az anyakutyát és lakóhelyét személyesen meg lehet tekinteni, ami tiszta és rendezett,
 • ahol a szülõk egészségügyi szûrésekkel (szem és diszplázia) rendelkeznek,
 • ahol a szülõk legalább tenyészszemlével, de lehetõleg kiállítási eredményekkel is rendelkeznek,
 • ahol évente, de inkább két évente maximum 1-2 alom születik és nem “tömeg-termelnek”,
 • ahol 1 vagy 2 fajtájú kutya tenyésztésével foglalkoznak maximum,
 • ahol szerzõdéssel adják el a kölyköket,
 • ahol a tenyésztõ folyamatosan tartja a kapcsolatot az eladott kölykök gazdáival, és
 • állandóan segíti õket tanácsaival,
 • ahol nem a kutyákból élnek.

A kutyatenyésztés hobby, és nem munkahely és megélhetési forrás!

Ha valaki nem tudja megfizetni egy minőségi kölyök árát, akkor fogadjon örökbe egy rászoruló szánhúzókutyát Alapítványunknál ahelyett, hogy a kutyák kizsákmányolásából élő szaporító tevékenységét támogatná egy olcsó kölyök megvásárlásával.

Alapítványunk létrejöttét 2008. évben a szükség diktálta. Előtte néhányan magánemberként mentettük a szánhúzókutyákat, azonban rá kellett jönnünk, hogy így csak nagyon kevés kutyán tudunk segíteni, muszáj szervezeti keretek között működnünk, hogy minél több kutyát megmenthessünk, ezért megalapítottuk az Összefogás a Szánhúzókért Alapítványt, mely később közhasznú besorolást is kapott a bíróságtól.

Működésünk több szinten történik.
Alapítványunk honlapján egy országos adatbázist működtetünk, melyben folyamatosan, napi frissítésben megtekinthetőek az elveszett, talált és örökbefogadható szánhúzókutyák.

A legsürgősebb eseteket Alapítványunk saját gondozásába veszi. Menhely hiányában Budapesten a Strázsa kutyapanzióban helyezzük el az országszerte mentett szánhúzókutyákat. Ide naponta többször jár önkéntes csapatunk a kutyákat sétáltatni, gondozni, és etetni is. Az alapítványunk gondozásában lévő kutyák természetesen a lehető leggondosabb állatorvosi ellátásban is részesülnek.

Alapítványunktól kutyát oltva, féreghajtva, chippel ellátva és ivartalanítva lehet örökbefogadni.

A mentési feladatok mellett felvilágosító tevékenységet is végzünk: évente rengeteg rendezvényen veszünk részt, emellett cikkeket jelentetünk meg a felelős állattartással kapcsolatban, illetve tartási, nevelési, etetési tanácsokkal látjuk el a hozzánk forduló szánhúzókutya tulajdonosokat, érdeklődőket.

Az alapítók

 • Dér Andrea magánszemély
 • Béres Gyöngyi magánszemély
 • Fenyvesi Mariann, magánszemély – alapítói  jogait gyakorolja Tóth Csabáné

Az Alapítvány kuratóriuma

Alapítvány képviselője és a kuratórium elnöke: Dr. Danai Valéria
Kuratóriumi tagok: Fehér Orsolya és Holló Gabriella

Az alapítvány célja

 • Északi szánhúzó kutyák (Szibériai husky, Alaszkai Malamut, Samoyed) mentése,
 • közterületről való befogása és elhelyezése.
 • Örökbefogadó napok szervezése.
 • Az északi szánhúzó kutyák speciális igényeivel, ezeknek megfelelő tartással, neveléssel kapcsolatos ismeretek terjesztése, oktató-nevelő tevékenység.
 • Későbbiekben szánhúzó kutyák részére menhely létrehozása.

Az alapítvány nyitott, ahhoz a felajánlott összegnek az alapítvány számlájára történő befizetésével bel- és külföldi természetes és jogi személyek, intézetek és intézmények egyaránt csatlakozhatnak. A cél megvalósításához szükséges eszközök átadásával is csatlakozni lehet az alapítványhoz.

Folyamatosan várjuk örökbefogadók, ideiglenes befogadók és önkéntesek jelentkezését.

Kérjük segítsék munkánkat adományaikkal, felajánlásaikkal.

Köszönjük!

https://szanhuzoalapitvany.hu/

Előző «
Következő »