• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Őszi előrelátás: 8 tipp a megfelelő lótartáshoz

Őszi előrelátás: 8 tipp a megfelelő lótartáshoz

  • 2023-11-06

Őszi előrelátás: 8 tipp a megfelelő lótartáshoz

Kissé késve érkezett meg hazánkba az ősz, de a csípős hajnalokat már igen hűvös nappalok és gyorsan faggyá váló éjszakák követik. Íme 8 tipp, hogyan téliesítsük a az istállókat, mire figyeljünk, hogy lovaink a didergős időkben is maximális ellátást kapjanak.

1. Ellenőrizd a vízrendszert és a fűtést

Lovaid megfelelő testi és emésztési funkcióihoz elengedhetetlen a megfelelő és bőséges vízbevitel, csökkentve ezzel a kólika kockázatát, különösen ősszel és télen. Egy átlagos lónak napi 25-30 liter vizet fogyasztania a hideg időben. Ügyelj rá, hogy a víz langyos maradjon, ugyanis ha az közel van a fagyos állapothoz, akár 40%-kal is kevesebbet ihat. Ez kikerülhető automata öntözőrendszerrel vagy fűtő tartályokkal, de lényegesen olcsóbb megoldás a fűtött vizes vödrök használata. Ha a lovaid a telet a szabadban töltik, ez utóbbi kiváló választás, de, csakúgy, mint a sima vödrökhöz, ezeket is rendszeresen tisztítani kell. Ősz kezdetén ellenőrizd a fűtés- és vízvezetékeket, tesztelj le mindent! Mielőtt beáll a fagy, ne felejtsd el leakasztani a tömlőket a vízcsapokról.

2. Gondoskodj megfelelően a gazdaság berendezéseiről

Ne felejtsd el elvégezni a rutinszerű karbantartást a traktorokon, pótkocsikon és vontatójárműveken a tél előtt, hogy hatékonyan működjenek, amikor a legnagyobb szükség van rá. Biztosítsd a szabad ki- és bejárást az istállóhoz (pl. egy tél közepi állat-egészségügyi vészhelyzet esetére), készítsd el az útkarbantartó eszközöket és nagyobb havazások esetén rendszeresen takarítsd az utakat.

3. A takarmány beszerzése és tárolása

Ügyelj rá, hogy mindig megfelelő mennyiségű szénát hordj be és minden lovadat el tudd látni, amíg a következő betakarítás meg nem történik. A lovak gyomra testméretükhöz képest nagyon kicsi – átlagosan 15-18 liter befogadására képesek. Ellentétben az emberek gyomrával, a lovaké folyamatosan gyomorsavat termel, ezért a lovak akkor teljesítenek a legjobban, ha szabadon választott szénát ehetnek és nem küzdenek elhízással. Egy érett ló testsúlyának 2-2,5%-át eszi meg naponta, ami egy 4-500 kilós ló esetében 9-11 kg szénát jelent. Ezért számold ki és vásárold meg korán a szükségletet, hogy elkerülhesd a téli minőségi- és áringadozásokat. Ideális esetben a takarmányt száraz és fedett helyen, de ne a földön tárold – ezzel megakadályozhatod a penészesedést. A bálarétegeket a megfelelő légáramlás érdekében felváltva és egymásba kapcsolva a vágott oldalára tedd úgy, hogy a bálazsineg ne érjen a földhöz.

4. Az istálló levegőminősége

Sok esetben az istállókat télen bezárják a meleg megőrzése érdekében, de ez súlyosbíthatja a lovak légzési problémáit. Holly J. Helbig, a Hawthorne Veterinary Clinic munkatársa szerint “A lóistállóknak levegőcserére van szükségük a nedvesség eltávolítása, a páralecsapódás megakadályozása és a friss levegő biztosítása érdekében. A megfelelő szellőztetés elengedhetetlen ahhoz, hogy a lovak egészségesek maradjanak, mentesek legyenek az allergiától és a fertőző légúti megbetegedéstől, és minimálisra csökkentsük a környezeti irritáló hatásoknak való kitettséget. Télen az optimális szellőzési sebesség istállónként 12-19 liter/másodperc (25-40 köbláb/perc).” Biztosíts több kis levegő kimeneti nyílást, a tetőt és a falakat szigeteld megfelelően. Kerüld a légfúvó használatát az istálló padlójának megtisztítására (pl. falevelek eltávolításához), mert a nagyfokú légáramlással irritáló anyagokat kavarhatsz fel. Az istállók és folyosók takarításakor a lovakat tereld ki a szabad levegőre, és ne tárolj takarmányt a fekhely felett.

5. Ellenőrizd a lótakarókat

A takaró használata a ló környezetétől, munkaterhelésétől és a szőrzetétől is függ. Ugyan a téli bunda megfelelő hőszigetelést biztosít, de ha le van nyírva vagy trimmelve az állat szőre, akkor takarózni kell, és ezt addig kell tartani, amíg a ló szőre teljesen vissza nem nő. Ugyan a lovak a hideg téli napokon is inkább a szabadban érzik jól magukat, fokozottan ügyelj rá, hogy bundája száraz maradjon. Amennyiben a ló szőrzete mégis nedves, vizes lesz, biztosíts számára tiszta és meleg tartózkodási helyet. A lovak kiválóan tűrik akár a -7°C-os hideget is, a takarózást csak akkor kezdjük el, ha a hőmérséklet a ló számára a kellemes tűrés alá esik. A takarókat mindig könnyen elérhető és védett helyre tedd, használat előtt győződj meg azok megfelelő tisztaságáról és épségéről.

6. Töltsd ki a megelőző ellátás listáját

Tartsd naprakészen a vakcinákat! Ugyan lakóhely és az adott betegségnek való kitettség határozza meg, hogy ősszel milyen védőoltások szükségesek, mégis javasolt konzultálni az állatorvossal arról, hogy milyen vakcinákat kapjon a ló egyéni kockázata alapján. A szúnyog vírus, a herpeszvírus és a lóinfluenza ősszel is magas kockázatot jelent, ugyanis mindezek légúti váladékon keresztül terjednek, ezért ezek vakcináit általában tavasszal és ősszel adják be az állatorvosok. Az olyan betegségek, mint a veszettség , egész évben kockázatot jelentenek, és minden lónak évente egyszer meg kell kapnia a védekező vakcinát. Egy másik ismert kórokozó a talajban élő Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin. A lovak általában úgy kerülnek ki a toxin hatásának, hogy bomló vagy állati maradványokkal szennyezett takarmányt fogyasztanak el, de előfordulhat a seb szennyeződése által is. A botulizmus elleni oltás emlékeztető szerek megfelelőek lehetnek ősszel, mert a tulajdonosok hajlamosak több szénát etetni – különösen körbálákat, amelyeket, ha nem megfelelően tárolnak, jobban ki vannak téve a szennyeződésnek és a megromlásnak. 

7. Pataápolás télen

Minden ősszel mérd fel lovad munkaterhelését és környezetét. Bár a patkók támasztást, védelmet és tapadást biztosítanak a patának, az igény minden helyzetben eltérő. Sok lótulajdonos húzza a ló cipőjét télire, mégis a mezítlábas paták hajlamosak lehetnek a zúzódásokra, beragadt hólabdacsokra, a mezítlábas lovakon lévő régi körömlyukak is hajlamosak széthasadni és kitörni. A szezonális pataápolás akkor működik a legjobban, ha az állatorvossal és a patkolókováccsal együttműködve hozol döntéseket az éghajlat és a terep alapján, amellyel a ló télen találkozni fog. 

8. Kezeld helyesen a legelőket és a trágyát

Fontold meg a legelők ősszel történő vetését, mielőtt leesik a téli hó. A vetés akkor a legjobb, ha a hőmérséklet 15°C fok felett van. Hagyd a csírázást négy-hat hétig (ha az időjárás kedvez neki), mielőtt visszaengeded a lovakat a legelőre. Ahhoz, hogy a következő tavasszal megfelelő terméshozamot takaríthassunk be, ajánlott a kitaposott legelőn fűtelepítést végezni. A tél beálltára – amikor is a fű növekedése lelassul – az a kedvező sűrűség, ha az egész gyepterületet fű borítja, a trágyázással pedig növelhető a tápanyagtartalom, javítható a vízgazdálkodás. Amennyiben a legelő fű magassága és tápértéke megfelelő, érdemes komposztot szétteríteni, mielőtt a talaj fagyni kezd. 

Forrás:

https://thehorse.com/

https://www.lovasok.hu/

Előző «
Következő »