• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Nagy-Britannia legmagányosabb báránya bujkál az újbóli otthonba helyezés után

Nagy-Britannia legmagányosabb báránya bujkál az újbóli otthonba helyezés után

  • 2023-11-07

Viták robbantak ki Nagy-Britannia legmagányosabb bárányának újbóli elhelyezésére irányuló tervek miatt. A Fiona névre keresztelt anyajuhot szombaton mentették meg, miután több mint két évig sziklák lábánál rekedt a Skót Felföldön. 

Egy állatvédő szervezet azonban azt állítja, hogy a Dumfries melletti farmparkban való újbóli elhelyezés igazi “látványossággá” tenné az állatot. Miután eltávolították túlnőtt gyapjúját, Fiona ma már igazi nyírt bárány, de továbbra is rejtőzködik a Dalscone farmon megjelenő aktivisták elől. 

A bárány helyzete a múlt hónapban került a címlapokra, miután egy kajakos lefényképezte őt. Fiona két évvel korábban rekedt egy meredek szikla lábánál Cromarty Firthnél, és egy újabb túra során a kajakos megdöbbenve tapasztalta, hogy a jószág még mindig ott van. Ezek után az állatot „Nagy-Britannia legmagányosabb bárányának” titulálták, és a megmentésére irányuló online petíció több ezer aláírást ért el. 

Szombaton délelőtt egy öt fős gazdálkodó csapat csörlővel sikeresen leereszkedett egy sziklás víznyelőn, és sikerült kiemelniük az állatot a távoli partszakaszról. Ezt követően gyorsan kirobbant a vita, amikor egy állatvédő szervezet bírálta azt a tervet, hogy egy farmparkba helyezzék vissza, mert azt hitték, hogy pénzért “kizsákmányolják” és “látványosság” lesz. Vasárnap az Animal Rising aktivistáinak egy kis csoportja – amely az év elején számos nagy horderejű lóversenyt próbált megzavarni – tiltakozást szervezett a Dalscone Farmon. A szóvivő azt mondta: “Ez egy békés, erőszakmentes tüntetés volt. Azt akarjuk, hogy Fionát egy szentélyben helyezzék el, nem pedig egy állatsimogatóban”. A csoport továbbá azt is elmondta, hogy Fiona megmentése előtt szervezetük néhány tagja már leereszkedett a sziklákhoz, hogy hozzászoktassák az emberi érintkezéshez. Hasonló kimentési műveletet terveztek, amikor megtudták, hogy csoportjuk többi tagját időközben súlyosan bántalmazták.

Ben Farmer a Dalscone Farmról egy Facebook-videóban azt mondta, hogy az alkalmazottak és a családtagok “megfélemlítve” érezték magukat azon tüntetők miatt, akik drónokat reptettek, miközben ők “Free Fiona” plakátokat tartottak a kezükben. 

“Ötcsillagos otthont fogunk adni Fionának, és csodálatos barátokat szerzünk neki” – mondta. „A farmpark a következő öt hónapra, télre bezárt, szóval rengeteg ideje van a beilleszkedésre. Senki nem fogja bántani, csak szeretnénk megismerni őt, és hagyni, hadd csinálja a maga dolgát.” Ben Farmer továbbá elmondta, hogy terveik szerint egy saját karámban helyezik el Fionát, és állatorvosi felügyelet mellet lassan ismertetnék meg a többi gondozott állattal. Az incidensek miatt ezt a tervüket jelenleg felfüggesztették, és Fiona jelenleg egy titkos helyen tartózkodik. “Szó szerint a lehető legjobb otthon nyújtjuk számára, amit csak kaphat – és természetesen lezárva tartjuk. Ez egy siralmas szégyen” – mondta Ben Farmer az incidensre utalva. 

A szombati mentőakciót Cammy Wilson hivatásos nyíró vezette, aki vasárnap megszabadította Fionát matt és elburjánzott gyapjújától. Azt mondta, hogy saját kereskedelmi farmját nem Fiona gondozására hozták létre, és úgy vélte, a Dalscone Farm a legjobb otthon lenne a jószág számára. A BBC Newsnak úgy nyilatkozott, elhatározta, hogy segít Fionának, miután látta, hogy az interneten kritizálták azt a farmert, akinek a nyájához egykor Fiona is tartozott. A nyáj tulajdonosa megpróbálta ugyan az állatot visszaszerezni, de végül belátta, hogy ezt nem tudná megtenni, mert ezzel veszélybe sodorná a saját és alkalmazottai testi épségét is. 

Az elmúlt években tapasztalt magányos életmódja ellenére Fiona jól táplált – még enyhén túlsúlyos is – és jó állapotban van. Most ismeretlen helyen marad mindaddig, amíg a leendő otthona körüli vitát el nem rendezik.

Forrás: https://www.bbc.com/

Előző «
Következő »