• Főoldal
 • >
 • News
 • >
 • 9 biztonsági tipp négylábúaknak a hideg időre

9 biztonsági tipp négylábúaknak a hideg időre

 • 2023-11-08

Egyre hidegebb napokkal nézünk szembe, ezáltal négylábú barátaink sétáinak komfortja is csökken. Gondolj csak bele, milyen száraz, fagyos a  levegő a tél közeledtével… A járdákra, utakra lefagyott havas, ónos eső pedig nagy kárt tehet a kis fürge mancsokban. A téli séták kifejezetten veszélyessé válhatnak, ha a  csúszásmentesítő utcai szerekből kioldódó vegyszereket lenyalják a talpukról. Annak érdekében, hogy kedvenceid a hideg időjárásban is biztonsággal mozoghassanak, sétálhassanak, érdemes megfogadni a következő tanácsokat.

 • A meleg, száraz otthonból folytonos kimozdulás az állatoknak hámló, viszkető bőrt okozhat. Ennek megelőzése érdekében tartsd otthonod levegőjét megfelelő páratartalomban, és amint a négylábú családtag bejön a házba, töröld mancsait szárazra egy törölköző segítségével. Gondosan ügyelj rá, hogy minden idegen anyagot – így például a hógöböket, csúszásmentesítő anyagok maradványait – távolíts el a mancsa párnácskái és ujjai közül.

 • Télen – és a hűvös őszi időben – sose nyírd az állat szőrét teljesen rövidre, főleg ne a bőréig! A hosszabb szőr mindig nagyobb meleget, ezáltal magasabb komfortérzetet biztosít. Ha hosszúszőrű barátod van, mindig csak addig trimmeld a bundáját, amíg a hó, sár vagy jég nem tud beletapadni és különösen ügyelj a tappancs ujjai között lévő szőrre. Ha rövidszőrű társad van, vegyél neki magas gallérral vagy garbóval ellátott kabátot vagy pulóvert, ami a farok tövétől a hasáig ér.

 • A hosszabb sétákra mindig vigyél magaddal egy törölközőt, amivel meg tudod tisztítani és szárítani az irritált mancsokat. Minden séta után mosd meg és töröld szárazra a tappancsait és a hasát – ellenőrizd nincs-e kirepedezve a bőre a mancspárnák és az ujjai között.

 • Házi kedvenceid a lehető legkevesebbet fürödjenek tél idején. A túl gyakori pancsolás eltávolíthatja a bőrén termelődött természetes olajokat, ami szárazsághoz, irritációhoz, hámló bőrhöz vezethet. Ha mindenképp fürdetned kell, használj hidratáló sampont – kérd ki az állatorvos tanácsát!

 • Mielőtt kimennétek a szabadba, állatod mancsába masszírozz vazelint vagy kifejezetten erre a célra való mancsvédő krémet. Olyan szert válassz, ami etilénglikol helyett propilénglikolt tartalmaz. Az orrukat is nyugodtan bekenheted.

 • A háziállatok a hideg időben extra energiát használnak fel arra, hogy testüket melegen tartsák. Ilyen időben érdemes nekik egy kicsit több táplálékot biztosítani, hogy szervezetük plusz kalóriákhoz jusson. Mindig tegyél ki nekik elegendő mennyiségű friss ivóvizet. Ezzel segíted megőrizni bőrük hidratáltságát.

 • Gondoskodj róla, hogy alvó- és fekvőhelyük távol az ablakoktól, huzatmentes helyen legyen, és lehetőség szerint ne a csupasz padlón feküdjenek.Egy kutya- vagy macska ágy egy meleg takaróval tökéletes erre a célra.

 • Ne feledd, ha te fázol, akkor nagy valószínűséggel a kedvenced is fázik. Ha a szabadban tartok az állataid, könnyen megfázhatnak, és a fagyási sérülésekkel is számolni kell! A hideg idő megzavarhatja a tájékozódási képességük, így könnyen elveszhetnek. Mindig győződj meg róla, hogy nincs potenciális ki- vagy behatolási lehetőség az állat számára. Csakúgy, mint nyáron, télen se hagyd őrizetlenül őket a lezárt autóban – fűtés nélkül pillanatok alatt hűtőházzá válhat az autó beltere.

 

Forrás: https://www.aspca.org/

Képek: https://www.google.hu/

Előző «
Következő »