• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Minden, amit tudni szeretnél az aranyhörcsög gondozásáról

Minden, amit tudni szeretnél az aranyhörcsög gondozásáról

  • 2024-10-11

Az aranyhörcsög (Mesocricetus auratus) a kisemlősök között kiemelkedő helyet foglal el hazánkban, köszönhetően bársonyos bundájának, nagy, fekete szemeinek és barátságos természetének. Az állatot alig 100 éve fedezték fel, de gyors szaporodása és a tenyésztők munkája révén már számos szín- és szőrváltozata ismert.

Egészséges aranyhörcsög jellemzői

A felnőtt aranyhörcsög hossza 16-18 cm, súlya pedig körülbelül 80 gramm. Az egészséges állat szeme csillogó, bundája puha és selymes tapintású.

Forrás: saját

Ideális élőhely

Az aranyhörcsög számára a legmegfelelőbb elhelyezés egy kisebb terrárium, amelynek alján 2-3 cm vastagon faforgács vagy egyéb természetes anyag található. Alternatívaként műanyag edények vagy nagyobb öblösüvegek is használhatók, de ügyeljünk arra, hogy a peremmagasság minimum 30 cm legyen.

Kezelés és tartás

Ha egyedül tartjuk az aranyhörcsögöt, hamar kezessé válik. Az állat érzékeny, így mindig óvatosan érintsük meg, hogy elkerüljük a védekező reakciókat. Az aranyhörcsögöt éjszaka tartják aktívan, ezért a napközbeni zavarás nem ajánlott.

Mit egyen az aranyhörcsög?

Az aranyhörcsög tápláléka hasonló a tengerimalacokéhoz, de szívesen fogyaszt sajtdarabokat, túrót és akár élő rovarokat is. Fontos, hogy az eleséget megfelelő mennyiségben kínáljuk, hogy az állat ne halmozza fel túlzottan az élelmiszert.

Ápolás és tisztántartás

Ez a kis állat rendkívül tiszta, és mindig ugyanabba a sarokba végzi el a dolgát, így a napi takarítás során elegendő csak ezt a részt tisztítani. Ne felejtsük el, hogy a hörcsög nem bírja a meleget, különösen a nyári hónapokban.

Forrás: saját

A szaporítás folyamata

Ha a szaporítást fontolgatjuk, ügyeljünk arra, hogy a nőstényt mindig a hímhez helyezzük, ne fordítva. Az ivarzási jelek nehezen észlelhetők, így ha a nőstény nem érett, a hím agresszíven viselkedhet. A vemhességi idő csupán két hét, ezért a párosítást követően folyamatosan figyeljük őket.

A kölykök születéskor magatehetetlenek, de 3-4 naposan már kimásznak a fészkükből. A kölykök a születés után 10-12 nappal nyitják ki szemüket, és 3 hetesen már elválaszthatók az anyától. A kölyöknevelés megterhelő az anyának, ezért fontos, hogy pihenjen a következő párosítás előtt.

Előző «
Következő »