A német juhászkutya

  • 2019-04-05

A német juhászkutyát mindenki ismeri, sokan még ma is úgy hívják: farkaskutya. A hasonlóság nem véletlen, a fajta létrehozója Max von Stephanitz kapitány a természetes kiválasztás elméletének híve volt. Egy olyan mindenes használati kutyát álmodott meg, amely felépítésében a farkashoz hasonlít, ugyanolyan fáradhatatlan, fordulékony és sikeres.

A több ezer éves juhász szelekció révén már ekkor magas terelő és védő készségű, könnyen irányítható juhászkutyák dolgoztak Németországban. A kapitány zseniálisan egyesítette korának tudományos eredményeit a juhász hagyományokkal. Az eltelt több, mint 100 év igazolta őt és ha alapelveit a mai és az utánunk jövő generációk is betartják, még sokáig gyönyörködhetünk e nemes fajta teljesítményében.

A német juhászkutya egy közép nagy és erős kutyafajta, lehet hosszú és rövid szőrű. Intelligens, mozgékony, kiegyensúlyozott. Szinte mértéktelen a temperamentuma, ennek ellenére engedelmes, figyelmes, elfogulatlan, a feladatokat jókedvűen végzi. Kellemes társ a háznál, imádja a gyerekeket. Észreveszi, sőt meg is érti mi zajlik a környezetében. Természetes feladatának tekinti a családtagok, az otthon és a család tulajdonának védelmét. Ideális munkakutya, nagyon nehéz helyettesíteni bármely más fajtával.

Előző «
Következő »