Bolhák! Amit minden kutyatartónak tudnia kell róluk!

  • 2019-04-15

A bolhák különböző emlősállatok, madarak és az ember vérszívó parazitái. Mivel a bolhák nagymértékben gazdaállat-specifikusak, csak kivételes esetben fordulhat elő, hogy a kutyák és macskák körében egyaránt elterjedt macskabolha (Ctenocephalides felis) megcsípné az embert. A tulajdonképpeni kutyabolha (Ctenocephalides canis) viszont még kutyáknál is ritkán fordul elő.

A bolhafertőzöttség kutyáknál minden évben a késő nyári időszakban éri el csúcspontját. Télen a bolhák a szabadban nem életképesek, de fűtött lakótérben egész évben szaporodhatnak.

Bolhás állatok vakaróznak és „bolhászkodnak”, harapdálják a viszkető foltot magukon. Olyan területeken, ahol a szőrzet ritkásabb (has, lágyék) erős fertőzöttségnél a kis barna paraziták már szemmel is láthatók. A bolhásság meglétét a tipikus, barna bolhaürülék megjelenése is bizonyítja az állat szőrében. Ilyen esetekben az állatot egy fehér alátét fölött át kell fésülni és végezetül a lehulló barna bolhaürüléket egy nedves, fehér ronggyal felfogni. Amennyiben rosszul emésztett vérről van szó, ami a bolha vérszívásakor kiválasztódik, úgy vérnyomok maradnak a rongyban.

Fejlődési ciklus

A kifejlett bolhák csupán 5 %-át teszik ki a bolhapopulációnak. A fennmaradó 95 % petéből, lárvából és bábokból tevődik össze, ezek jelentik a bolha különböző fejlődési állapotait. A petéből a kifejlett bolhák a gazdaállat környezetében fejlődnek ki.

Miután a nőstény bolhák 4-6 héten keresztül naponta kb. 30-50 petét raknak a gazdaállaton. A peték a kutya szőréből annak környezetébe hullnak. 1-10 nap múlva minden egyes petéből kikel egy szem nélküli, sörtével benőtt lárva, amely szerves törmelékkel (pl. hámsejtekkel) és bolhaürülékkel táplálkozik. A fényérzékeny lárvák napközben repedésekben vagy a padlószőnyeg alján tartózkodnak. Két vedlés után egy laza kokont szőnek maguk köré és bebábozódnak. Optimális feltételek mellett (20-23 °C és 50-90 % levegő nedvességtartalom) 5-9 nap után kikel a kifejlett bolha. A bolha számára kedvezőtlen feltételek mellet a bábok akár hónapokon át is életben maradhatnak.

A kikeléshez mechanikus vagy vegyi inger szükséges, mint vibráció, hőmérséklet vagy a szén-dioxid koncentráció megnövekedése. A kikelést követően a bolha azonnal megkezdi a vérszívást, pár nap múlva nemileg éretté válik, majd egy további nap múlva már petéket rak. A legrövidebb fejlődési szakasz előnyös táplálkozás, hőmérséklet és a levegő megfelelő nedvességtartalma mellett a macskabolhánál (Ctenocephalides felis) 11 nap, a kutyabolhánál (Ctenocephalides canis) 18 nap.

Kifejlett példányok kedvező feltételek mellet akár 3 hónapig is elélhetnek a gazdaállaton, de általában  3-4 hétig élnek.

Bolhák elleni védekezés

A bolhák elleni védekezés sikere szempontjából fontos, hogy ne csak a kutyán található kifejlett példányokkal szemben vegyük fel a harcot, hanem a környezetben található valamennyi fejlődési alakkal szemben.

A kifejlett állatok irtására tartós hatásuknak köszönhetően (4 hét) az un. rácseppentő (spot-on) készítmények, mint az Exspot®, a legalkalmasabbak. Az Exspot® ezen kívül repellens hatást fejt ki, ennek köszönhetően a paraziták lábszervét rendkívül erős inger éri, ami arra készteti őket, hogy a kezelt területet azonnal elhagyják és ne is akarjanak vért szívni. Ez a bolhaallergiaveszélyének csökkentése miatt fontos.

Az igazoltan bolhás állat kezelése mellett feltétlenül kezelni kell valamennyi, a háztartásban élő állatot még akkor is, ha náluk nincs jele a bolhainfesztációnak.

Kifejlett példányok kedvező feltételek mellet akár 3 hónapig is elélhetnek a gazdaállaton, de általában 3-4 hétig élnek.

A gazdaállat környezetében található különböző fejlődési stádiumok leküzdésére különféle rovarirtó spray és permet áll rendelkezésre, amelyeket állatorvosánál szerezheti be.

http://www.exspot.hu/

Előző «
Következő »