Bolognese

  • 2017-10-26

A fajta töténete

Bolognese – olasz eredetű szó, ejtsd: “bolonyéze”. A Bolognese fajta a Bichonok, a Földközi – tenger vidékéről származó házikedvenc-fajták családjába tartozik. Nevét is a híres olasz városról, Bolognáról kapta. A reneszánsz korában több híres nemesi család – mint a Mediciek és a Gonzagák – is tenyésztették ezt a fajtát. A kutyusok szépségének, szeretetreméltó és játékos természetének köszönhetően a fajta hamar az arisztokraták kedvencévé vált. Nem is lehetett megvásárolni őket, csak különleges ajándékként lehetett szert tenni rájuk.

Kinek ajánljuk

Bolognese nagyon kedves, elbűvölő természetű kutyus. Könnyen barátkozó és általában szereti a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Szófogadó, könnyen tanul és jól tanítható. Kifejezetten szereti a feladatokat és az engedelmességi gyakorlatokat.

A Bolognese ideális választás allergiásoknak is, mert hipoallergén fajtának tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a többi kutyafajtához képest kevésbé vált ki allergiás reakciókat.

A Bolognese szőrének gondozása

A Bolognese kistestű kutyus, szőre hófehér és ápolást igényel.  Lazán és selymesen leomló bundáját hetente egy-két alkalommal ajánlott alaposan átkefélni és megfésülni. Ezen felül érdemes havonta egyszer elvinni kutyakozmetikushoz is.

Élet a Bolognesével

A Bolognese igazi társasági kutyafajta. Mindig szeret a gazdája közelében lenni. Könnyen alkalmazkodik a gazdi napirendjéhez, de figyeljünk oda, hogy 4-5 óránál többet ne hagyjuk őket egyedül otthon, mert a magányt rosszul viselik.

Sétálni nagyon szeret, de maximum 1 óra bőven elég számára. Sík terep vagy betonozott út tökéletesen elég kihívás kedvencünknek.

A Bolognese ideális társ az utazáshoz is nyugodt természete miatt. Kifejezetten szeret autózni és a hosszabb utat is jól bírja. Akár nyaralni is magunkkal vihetjük!

Élettartam: A Bolognese hosszú életű, átlagosan 15-18 évig él együtt szerető családjával.

Hogyan különböztessük meg a Bolognesét a többi társasági kutyafajtától?

Bolognese: 3,5 -5 kg testtömegű, kvadratikus felépítésű kiskutya. Ez azt jelenti, hogy a kutya közel kocka alakú, tehát azonos a magassága a testhosszával. A Bolognese füle puha és a fülkagylója vékony, szinte észrevehetetlenül kanyarodik le a föld felé. A szőr színe tiszta fehér, mentes bármely színes folttól vagy fehér színárnyalattól.

Maltese: méretben és testsúlyban is kisebb a Bolognesénél. A testfelépítése inkább hosszúkás. (tehát alacsonyabbak a lábai) A szőre egyenesebb és nem ritkán magától képez választékot. Ezen felül a Maltese arca és orrtükre (a fekete orrész)  is kisebb mint a Bolognese azonos testrészei.

Bichon Frisé: méretben és testfelépítésben nagyon hasonlít a Bologneséhez, így nem egyszerű a dolgunk. Jó módszer a beazonosításhoz, ha megvizsgáljuk a kutyus fülét. A Frisé füle láthatóan kiáll oldalra a fej síkjából. Ha megtapintjuk, a fültöve kemény és maga a fülkagyló is vastagabb mint a Bolognese füle.

Bichon Havanese: méretben és testsúlyban is nagyobb mint a Bolognese. A testfelépítése neki is hosszúkás, tehát a lábai rövidebbek. Szőre vastagabb textúrájú és kevésbé göndörödik. A Havanese több színváltozatban is létezik, míg a Bolognese csak fehér színű lehet.

Én már nagyon fiatalon beleszerettem ebbe a csodálatos fajtába, és a lelkesedésem az évek múlásával csak tovább nőtt. Biztos vagyok benne, hogy Te is így érzel majd!

Készítette:

Sztruhala Sára – Bellissibolo Bolognese

http://www.bellissibolo-bolognese.com/hu/

Előző «
Következő »