Szfinx

  • 2017-10-26

 

Az első szőrtelen macskák létezését már az aztékok idejében feljegyezték, akik már kopasz kutyákat is tartottak ebben az időben. Hiteles, fényképpel is igazolható történet viszont csak 1903-tól létezik. Mexikóban fedezték fel a két, szinte teljesen csupasz macskát, akik akkor még a mexikói szőrtelen macska nevet kapták. Ez a genetikai mutáció, ami a szőrtelenséget okozza, nem korlátozódik semmilyen állatfajra, vagy macskatípusra. Időről-időre különböző országokból jelentették csupasz cicák felbukkanását, melyek szülei átlagos házimacskák voltak. A legtöbb európai szfinxet viszont két teljesen szőrtelen nősténytől származtatják, akik a kanadai Ontario utcáin kóboroltak az 1970-es években. A két állatot egy macskarajongó vette magához, tőle kerültek Hollandiába, ahol már akkoriban is kapósak voltak a kopaszmacskák. Innen indult a fajta tenyésztése és vissza-keresztezése, kezdetben elég szűkös tenyészalappal. A beltenyésztés elkerülése végett normális szőrű és nem fajtatiszta macskákat is bevontak. A génállomány szélesítése miatt, sok tenyésztő még mindig ezt a keresztezési formát kedveli. Az eljárástól függetlenül a cél ugyanaz: egy teljesen szőrtelen, ideális, szfinx típus elérése!

A szfinx teste izmos, hordó alakú. Hátsó lábaik kicsit hosszabbak, mint a mellsők. Mancsai nagyok, oválisak. Farka elkeskenyedő. Feje módosított ék alakú. Az orrvonalon enyhe stop látható. A pofa eleje erős, kerek. Álla erőteljes. Fülei nagyok, szélesek. Szemei citrom formájúak. Szinte minden szfinxnek van szőre a fültőnél, farkon, a mancsokon és az orrnyergen. A kölyök bőre nagyon ráncos. A felnőtt állatnál főleg a fejen lévő ráncokat, nagyra értékelik. Minden szín megengedett, a szemek színe a test színétől függ.

Csak minőségi táppal etethetők, a száraztáp mindig előttük van. Szeretnek fürdeni. A kádban, az előre megengedett vízben fürdetem őket, hetente egyszer, mert nagyon nem szeretik, ha hallják a csapból jövő víz hangját. A fülüket is hetente tisztítom, a körmüket kéthetente vágom. A szemüket minden nap letisztítom. Testápolót nem szabad használni, mert eltömíti a pórusokat. Szóval igényelnek egy kis gondozást, de nagyon nagy előnyük, hogy nem hullajtják szőrüket. Nagyon szeretnek fára mászni, én nyáron pórázon naponta kiviszem őket a kertbe. Szeretnek napozni, télen a radiátorról el sem mozdulnak, nagyon embercentrikusak, ezért a szfinxeket soha ne tartsuk egy ketrecben elzárva!

Nagy Fatima
Zaramon Cattery
http://www.zaramon.hu

Előző «
Következő »