A csirkeallergia és ami mögötte van

  • 2019-04-15

Valamilyen rejtélyes okból kifolyólag rengeteg kutyatulajdonos gondolja úgy, hogy a kutyája csirkeallergiás. Ez persze nem alaptalan feltételezés, hiszen ugyanúgy, ahogy az embereknél, a kutyáknál is gyakori az ételallergia, de annak a megállapítása, hogy pontosan mi okozza az allergiát, nagyon nehéz.

Az allergiás tüneteket mutató kutyák csupán kb. 10%-a ételallergiás, a többi 90% valamilyen környezeti allergénre (por, pollen) reagál így.

Az ételallergia tünetei egyáltalán nem specifikusak, ezért is nagyon nehéz megállapítani, hogy valóban allergiáról van-e szó: a kutyánál gyakori tünetek a  fülgyulladás, vakaródzás, lábnyalogatás, rossz bőr- és szőrminőség, és előfordulhat hasmenés, puffadás, hányás.

A leggyakoribb allergének a marhahús, tejtermékek, búza, tojás, csirkehús, bárányhús, sertéshús, nyúlhús és bizonyos halfajták. A csirkehús csak egy a sok allergén közül, és nem is szerepel a lista elején. Azt is fontos megjegyezni, hogy ha kedvencünk allergiás, akkor általában több mindenre érzékeny egyszerre.

Fontos különbséget tennünk az ételallergia és az ételintolerancia között is.

Az ételintolerancia azt jelenti, hogy a kutyánk valamilyen ételt nem tud megemészteni, ugyanis nincs meg hozzá a megfelelő emésztőenzime. Ilyen például a laktózintolerancia, ami a kutyák nagy részénél jelentkezik felnőtt korára, ezért nem szerencsés őket tejjel itatni

Az ételallergia megállapítására egyetlen elfogadott módszer létezik: az eliminációs diéta, ami egy hosszadalmas és a gazdi részéről sok energiát igénylő folyamat, de a kutyus érdekében mindenképp javasolt belevágni.

Először egy, a kutya számára teljesen új fehérje- és szénhidrátforrást kell kapnia kedvencünknek. Erre a célra léteznek állatorvosi tápok is, de a gazdi dönthet úgy is, hogy ő maga főz a kutyájának. A lényeg az, hogy olyasvalami legyen, amit soha nem evett előtte kedvencünk. Ezt az új ételt kell kapnia körülbelül három hétig, és ha erre szépen reagál, tünetei teljesen elmúlnak, akkor megállapíthatjuk, hogy a kutyánk ételallergiás.

Ezek után  elkezdhetjük egyenként adagolni neki azokat az ételeket, amiket a diéta előtt kapott, mindig egyszerre egyfélét, pár hétig, ezalatt folyamatosan figyelve arra, hogy a kutya, hogyan reagál az adott ételre. Ha bizonyos ételekre egyértelműen, pár napon belül tünetekkel reagál a kutya, akkor kijelenthetjük, hogy az adott ételre valóban allergiás.

Kíváncsi vagy a cikk folytatására? Kattints IDE!

Előző «
Következő »