Miből látom, hogy egészséges-e a kutyám?

  • 2019-04-15

Milyen külső jegyekből állapítható meg, hogy a kutyánk egészséges? Sándor Sára, az ELTE etológia tanszék munkatársának összefoglaló írása arról, hogy a szakértő szem miből tudja megállapítani a kutya egészségi állapotát a külső jegyei alapján.

Szeretteink egészsége mindannyiunk számára fontos kérdés, így igyekszünk mindenben a tőlünk telhető legjobbat megadni nekik. A kutyát barátként, családtagként értékelő gazdák esetében ez érvényes négylábú kedvencükre is. De honnan tudjuk, hogy négylábú barátunk vajon tényleg azt kapja-e, amire szüksége van?
Erről mind az állat viselkedése, mind pedig külső, fizikai megjelenése sokat elárul: az egészséges kutya aktív, tettre kész, környezete iránt érdeklődő, kiegyensúlyozott, alkatát nézve nem túl kövér és nem túl sovány, szőre pedig tiszta és ápolt benyomást kelt.

A legtöbb fajtánál a szőr fénytelensége, töredezettsége első látásra elárulja, hogy kutyánk egészségével valami nincs rendben. A gyakorlott szem részletesebben is a probléma lehetséges okaira tud tekinteni aszerint, hogy a szőr milyen módon tér el a normálistól, esetleg hullik-e, kopott-e, akár test szerte, akár csak valamilyen testrészen, szimmetrikusan, vagy foltokban.
Szintén fontos, könnyen észlelhető jelét adja a szervezet egészségének a bőr állapota. A sűrű szőrzettel takart testfelületeken nem mindig egyszerű hozzáférni a bőrhöz, hogy annak tulajdonságait kellő részletességgel megállapíthassuk, ugyanakkor a sebesedés, hámlás, korpásodás ilyenkor is szembeötlő tünet lehet.

Kíváncsi vagy a cikk folytatására? Kattints IDE!

Előző «
Következő »