• Főoldal
 • >
 • News
 • >
 • Egyes embereket miért ugatnak meg a kutyák?

Egyes embereket miért ugatnak meg a kutyák?

 • 2023-09-01

Az emberek méretben, fizikai jellemzőkben és viselkedésben is különböznek, mindezeket pedig a kutyák fenyegetésként érzékelhetik. A következő jellemzők különösen hatással vannak ebből a szempontból:

 1. Kiegészítők, például kalapok és napszemüvegek, amelyek eltakarják az ember arcát a kutya elől.
 2. Szakáll, ugyanezen okból.
 3. Nagyon magas emberek.
 4. Hangos beszéd.
 5. Bizonyos testmozgások, különösen a közvetlen szemkontaktus.
 6. Erős szagok, legyen az sampon, parfüm, dezodor vagy akár az általunk elfogyasztott étel.

Ezek a tényezők idegességet válthatnak ki a kutyákból. Fontos megjegyezni, hogy néhány kutya a felnőtt férfiakat is félelmetesnek találhatja, mert idegennek érzékeli őket az alábbi különbségek miatt: magasság, mélyebb hang, és gyakran szakáll.

A kutyák képesek egy-egy részletet észrevenni és negatív emlékekhez kapcsolni. Egy olyan kutya, amelyet bántalmaztak és traumát él át, akár ugathat azokra az emberekre, akik emlékeztetik őket a szomorú múltjukra. Ezenkívül bizalmatlanságot is kifejezhetnek egy adott jellemző iránt, például az ember neme miatt.

A kutyák általában jól ismerik az embereket, erről több tanulmány is készült már. Képesek megállapítani, hogy egy személy megbízható-e vagy sem. A kutyák folyamatosan figyelik a társadalmi interakciókat, és mindig gyanakodnak arra, hogy mások hogyan bánnak a gazdáikkal. Általában akkor ugatnak, amikor úgy érzik, hogy valaki potenciális veszélyt jelent a gazdájukra. Emellett hajlamosak úgy viselkedni, ahogyan a gazdájuk viselkedik az adott személlyel szemben.

Ráadásul a kutyák képesek észlelni a félelem szagát, amelyet a test által kibocsátott stressz, izgalom és szorongás kísér. A kutyák észlelik ezeket a változásokat, amelyek gyakran ugatással járnak.

Forrás

Előző «
Következő »