• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Elkezdődött az őzek násza- Vigyázzunk az utakon!

Elkezdődött az őzek násza- Vigyázzunk az utakon!

  • 2023-07-25

Ahogy minden évben, július második felétől kezdődik az őzek nász időszaka, vagyis a párzási szezon. Ebben az időszakban, egészen augusztus közepéig az állatok aktívabbak, mint általában, ugyanakkor jóval figyelmetlenebbek is – állítják a Készenléti Rendőrség Baleset-megelőzési Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

Ahogyan azt írják, a harc közben a szarvasok nem figyelnek semmire másra, csak kiválasztott párjukra, míg a bakok versenyt futnak a riválisokkal. Mozgásuk kiszámíthatatlanná válik, és bármikor kiszaladhatnak az útra szinte veszélyérzet nélkül. Ezért ez időszakban a vadveszélyes területeken különösen fontos nagyobb figyelemmel vezetni, csökkentett sebességgel közlekedni és nagyobb követési távolságot tartani az előttünk haladó járműtől.

Az ORFK az alábbi óvintézkedéseket javasolja július és augusztus között:

  1. A gépjárművezetőknek fokozottan ügyelniük kell nemcsak azokon a területeken, ahol táblák figyelmeztetnek a vadállatok jelenlétére, hanem minden más útszakaszon is.
  2. Ha látunk szarvasokat az úton körözni, azonnal le kell lassítani.
  3. Ha egy őz átkel az úton, számítsunk rá, hogy még egy követi majd! Ilyenkor le kell lassítani és dudálni kell.
  4. A motorosok a gépkocsivezetőkhöz képest sebezhetőbbek, így veszélyes útszakaszokon még lassabb és óvatosabb vezetés még inkább indokolt a biztonságuk érdekében.
  5. Ha a vadállattal való ütközés elkerülhetetlenné válik, a gépjárművezetőknek azonnal alkalmazniuk kell az egyéni vészféket, de hirtelen nem szabad elrántani a kormányt. Az út mellé kitérés vagy az ellentétes sávba sodródás súlyosabb következményekhez vezethet.

A sajnálatos vadállattal való ütközés esetén fontos azonnal értesíteni a rendőrséget. Ők gondoskodnak a releváns vadásztársaság értesítéséről, a holt állat eltávolításáról és a helyzet megfelelő kezeléséhez szükséges intézkedések megtételéről.

Forrás

Előző «
Következő »