Súlyos kutya betegségek és tüneteik

  • 2023-07-25

Így ismerhetjük fel, ha kutyusunk elkapott egy súlyos fertőzést

Szerető háziállat-tulajdonosként, kutyáink jóllétének biztosítása az elsődleges célunk. Ahogyan az embereknél, úgy a kutyáknál is előfordulhatnak különböző betegségek, amelyek hatással lehetnek az egészségükre és a boldogságukra. A gyakori kutyabetegségek és tüneteik ismerete segíthet abban, hogy időben észleljük a potenciális problémákat, és mihamarabb állatorvosi ellátást kérjünk. Ebben a blogcikkben bemutatunk néhány elterjedt kutyabetegséget és segítünk abban is, hogy hogyan ismerhetjük fel a tüneteiket.

1.Parvovírus 

A kutyaparvovírus, általában parvóként ismert, egy erősen fertőző vírusos megbetegedés, amely főként a kölyökkutyákat és az oltatlan kutyákat érinti. A vírus megtámadja a gyomor-bélrendszert és súlyos hányást, hasmenést (gyakran véres), kiszáradást és gyengeséget okozhat. A parvóval fertőzött kölykök étvágyukat is elveszíthetik és levertséget mutathatnak. Azonnali állatorvosi ellátás létfontosságú, mert a parvó, különösen fiatal kutyák esetében akár életveszélyes is lehet.

2. Lyme-kór

A kutyáknál a Lyme-kórt kullancscsípés okozza, elsősorban a Borrelia burgdorferi nevű baktérium által. A tünetek változhatnak, de általában járás nehézségek jelentkeznek az ízületi gyulladás miatt, emellett lázat, étvágytalanságot és levertséget okoz. Néhány kutya esetében vese problémákat is kialakíthat, ha a betegséget nem kezelik időben. A rendszeres kullancs elleni védekezés és azonnali állatorvosi ellátás elengedhetetlen kutyáink védelmében a Lyme-kórtól.

3. Szívférgesség

A szívférgesség kutyákra való átvitelét szúnyogcsípések okozzák, és komoly veszélyt jelenthetnek a kutya szívére és tüdejére. A tünetek közé tartozhat a köhögés, a nehézlégzés, az alacsonyabb terhelhetőség és a testsúlycsökkenés. A rendszeres szívféreg megelőzés elengedhetetlen kutyád egészségének védelmében, mivel a haladott esetek kezelése kihívást jelenthet és költséges is lehet.

 

Előző «
Következő »