• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Hullik a kutyusod szőre? – A szőrhullás okai és megelőzése

Hullik a kutyusod szőre? – A szőrhullás okai és megelőzése

  • 2023-08-29

Ha észreveszed, hogy kutyád szőrzete ritkul vagy kihullik, foltokban vagy az egész testén, fontos tudnod a gyakori okokat, mielőtt elvinnéd az állatorvoshoz. Ha a kutyád bundája fényes és sűrű, az azt jelzi, hogy mindent megkap, amire szüksége van a táplálkozásából, környezetéből és életmódjából – így aggasztó lehet felfedezni, hogy a kutya szőrzete ritkul vagy hullik, és néha nehéz lehet kideríteni, mi okozza ezt.

A szőrhullás tünetei kutyáknál

A szőrhullás tünetei közé tartozik, ha a kutya szőre törékeny vagy száraz tapintású, emellett ha több szál hullik ki, mint általában, vagy ha kopasz foltok jelennek meg kerek vagy szabálytalan alakban. A szőrhullás előfordulhat egy adott területen vagy az egész testen.

A szőrhullás gyakori okai 

A szőrhullás kutyáknál igen gyakori okai a paraziták által okozott fertőzések, például atka, tetű vagy bolha. A bolha fertőzés esélye különösen magas, ha a kutya a nyak és a farok környékén tapasztal szőrhullást. Ezek a apró élősködők gyorsan megfertőzhetik a kutyát és irritálhatják a bőrét, majd vakarózást eredményezhet, ami szőrhullást okozhat.

Bármilyen bőrprobléma, amely érinti a kutyádat, beleértve az ekcémát vagy a korpa megjelenését, hosszú távon szőrhulláshoz vezethet. Ha a kutya kellemetlen érzést tapasztal vagy bőrirritációval küzd, megpróbálja ezt vakarás és nyalás útján enyhíteni. Ennek eredményeként az érintett bőrfelületek meggyengülnek, ami a szőr kihullásához vezethet.

Védekezés a szőrhullás ellen

Az összetettebb szőrhullás okai, mint például a Cushing-kór, kezelésre és gondos monitorozásra szorulnak az állatorvos részéről. Azonban otthon is tehetünk lépéseket, hogy megvédjük a háziállatunkat a túlzott szőrhullástól:

  1. Győződj meg arról, hogy betartod a bolhák és peték elleni rendszeres és hatékony kezelési ajánlásokat.
  2. Használj a bőrgyógyászatilag jóváhagyott speciális kutyasampont, amely enyhíti a viszketést, és így csökkenti a vakarózást.
  3. Biztosítsd kutyádnak a bőre és szőrzete megfelelő állapotához szükséges tápanyagokban gazdag táplálékot; az ételnek tartalmaznia kell biotint és magas minőségű, könnyen emészthető fehérjéket.

Forrás

Előző «
Következő »