• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Kisgyermek mellett háziállat is van a családban? Ezekre mindenképp figyelj oda!

Kisgyermek mellett háziállat is van a családban? Ezekre mindenképp figyelj oda!

  • 2023-08-29

Gyermekeink és háziállataink jólétének biztosítása révén elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk a higiéniai kérdésekkel, különösen a kisebb gyerekeknél, akik talán kevésbé helyezik előtérbe a tisztaságot. A mi felelősségünk, hogy megszabadítsuk otthonunkat és háziállatainkat a külső és belső parazitáktól, ezáltal biztosítva kedvenceink és gyermekeink egészségét és biztonságát.

Nyári ellenfelek: Kullancsok és bolhák

A nyár során a kullancsok és bolhák gyakori ellenfelekké válnak mind a gyermekeknek, mind pedig a háziállatoknak. A bolhák könnyen átterjedhetnek kutyákról vagy macskákról gyermekekre, és a harapásaik nemcsak kellemetlen viszketést okoznak, hanem közvetítő hordozók is lehetnek a bélrendszeri galandféreg számára.

Rejtett veszélyek: Belső paraziták

Míg a kullancsok és bolhák, mint külső paraziták, könnyen észlelhetők és viszonylag könnyen eltávolíthatók, a belső paraziták láthatatlan veszélyt jelentenek. Ezek közül a rejtett fenyegetések közül két gyakori belső parazita könnyedén átterjedhet a háziállatokról a gyermekekre: az orsóférgek és galandférgek.

A galandférgek hasi fájdalmat, súlyvesztést, fáradtságot, hasmenést és súlyos esetekben életveszélyes szövődményeket okozhatnak. Eközben az orsóférgek megjelenhetnek a belekben és a tüdőben. A három és nyolc év közötti gyermekek különösen fogékonyak, mivel a játék során nagyobb mértékben érintkeznek a talajjal és a kisállatokkal. A megelőző intézkedések kiemelkedő fontosságúak, ideértve a kutyák és macskák rendszeres féregtelenítését már fiatal koruktól kezdve, az orvosi vizsgálatokat és az egyszerű gyakorlatot, hogy a gyermekek kezeit rendszeresen mossák meg meleg vízzel és szappannal a játék után.

Ritka, de veszélyes zoonózis: Leptospirosis

Bár viszonylag ritka, a leptospirosis veszélyes bakteriális fertőzés, amely könnyedén terjedhet az állatokról az emberekre az állati vizelettel szennyezett vízzel vagy talajjal való érintkezéskor, különösen, ha vannak epithelialis sebek. Nyáron, amikor a gyermekek a háziállataikkal játszanak a szabadban, fokozottan veszélyeztetettek lehetnek a betegséggel szemben. A kellemetlen tünetek magas lázat, fejfájást, hányást és izomfájdalmat foglalnak magukban. Bár gyógyítható, a leptospirosis súlyos esetekben életveszélyessé válhat, hangsúlyozva a megelőző intézkedések jelentőségét. Ebben az esetben a védőoltás játszik kulcsfontosságú szerepet, különösen a kutyák esetében, mivel ők tünetmentes hordozók lehetnek.

A legjelentősebb Zoonózis: Veszettség

A veszettség, talán az egyik legrettenetesebb zoonózis, amely a fertőzött állat nyálával és idegrendszeri szövetével terjed. Az időben történő oltás hiányában a veszettség emberi esetekben szinte mindig végzetes. Ez a betegség rendkívül magas halálozási aránnyal jár. Az állatok az esetleges fertőzés során már nem gyógyíthatók.

A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) adatai szerint az emberi veszettség esetek 99 százaléka kutyaharapásokból ered. Bár igazolt módszerek léteznek ennek a veszélynek a mérséklésére, évente még mindig aggasztóan sok, mintegy 60 000 ember hal meg kutyák által terjesztett veszettségben. Habár a fő veszély Európán kívül van, Közép- és Kelet-Európában továbbra is jelen van a veszettség kockázata a házi és vadállatok körében. Ezért a kutyák és macskák világszerte történő oltása nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy biztosítsuk szeretett állataink és saját magunk biztonságát.

Forrás

Előző «
Következő »