Ismerkedés az új otthonnal

  • 2019-04-09

Amikor hazahozza kiskutyáját, mutassa meg neki új kosarát, játékait valamint etető és itató edényeit! A kutyus hamar meg fogja tanulni, hogy új otthonának melyik része az ő birodalma.

Tartsa tiszteletben a privát szféráját, amikor kedvence alszik, pihen vagy eszik! Kiskutyájának a kezdeti időkben valószínűleg honvágya támad. Ne lepődjön meg tehát, ha alvás, evés közben vinnyogni vagy nyüszíteni kezd, hisz nemrég választották el anyjától és a testvéreitől.

AMIKOR BEMUTATJA KISKUTYÁJÁT A CSALÁDJÁNAK,

mutassa meg minden családtagnak, hogyan kell az állatot helyesen felemelni! Az egyik kézzel megfogjuk a hátsó lábait, míg a másik kezünkkel a mellkasánál támasztjuk meg. Soha ne emeljük fel a mellső lábainál fogvavagy a nyakánál megragadva! Kerülje a durva játékot, és bánjon finoman kedvencével! Adjon neki időt a közeledésre! Napokig is eltarthat, míg végül otthon érzi magát, és játszani akar. Ne hajtsa túl a kiskutyát! Játsszon vele, de adjon neki lehetőséget arra is, hogy időnként elszundíthasson! A kiskutya felnéz Önre, irányítást, szeretetet, védelmet vár el Öntől. Számára még minden új. Előfordulhat, hogy kezdetben nem lesz játékos, és kissé visszafogottan viselkedik. Legyen türelmes, és próbáljon megnyugtató szavakkal közeledni hozzá! A kiskutyák természetesen nem értik meg az emberi beszédet, de kedvence hamarosan reagálni fog az Ön hangjára és parancsaira. Beszéljen hozzá gyakran és gyengéden, és bánjon mindig szeretettel vele!

AMIKOR KISGYEREKEKNEK MUTATJA BE KISKUTYÁJÁT,

észre fogja venni, hogy a legtöbb gyerek szereti a kölyökkutyákat, és ez a vonzalom kölcsönös. Magyarázza el a gyerekeknek, hogy a kölyökkutyák érzékeny, élő teremtmények, akik szeretetet és gondoskodást igényelnek! Emlékeztesse őket arra, hogy egy kiskutya számára még egy gyerek is óriásnak tűnik, és ezért félelmében, védekezésből még haraphat is. Kedvencét fokozatosan szoktassa hozzá a gyerekekhez. Mutassa meg nekik, hogyan kell felemelni és tartani a kis állatot. Ügyeljen arra, nehogy füleinél, vagy orránál fogva rángassák. A gyerekeknek nem szabad sem nyomkodni, sem szurkálni, sem csipkedni a kiskutyát, nem szabad hangos, fenyegető zajokkal vagy heves, gyors mozdulatokkal megrémiszteniük. Amikor kisgyerekek játszanak egy kölyökkutyával, egy felnőtt mindig kísérje őket figyelemmel!

HA KISKUTYÁJÁT OLYAN HÁZTARTÁSBA HOZZA, AHOL IDŐSEBB GYERMEKEK ÉLNEK,

döntse el, hogy ők is részt vehetnek-e az állat nevelésében és gondozásában! Ezt a felelősséget meg lehet osztani velük. Arról azonban feltétlenül meg kell bizonyosodnia, hogy a gyerekek valóban ellátják-e a rájuk bízott feladatot.

Cikk folytatásához kattintson IDE!

Előző «
Következő »