• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Kitört a sertéspestisjárvány a szomszédos országokban

Kitört a sertéspestisjárvány a szomszédos országokban

  • 2023-07-31

A sertéspestis járvány következtében Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában több mint 34 000 sertést kellett leölni. Az érintett országok hatóságai azért dolgoznak, hogy megfékezzék a járvány terjedését – tudtuk meg az MTI-től.

Az afrikai sertéspestis járvány következtében több mint 34 000 sertést kellett leölni Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában. Az érintett országok hatóságai folyamatosan ellenőrzik a házi sertés és vaddisznó populációt, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését.

A vírus kizárólag vaddisznók és sertések között terjed, és nem jelent veszélyt az emberekre. Az járvány kitörése óta Szerbiában 18 000, Bosznia-Hercegovinában 13 000, míg Horvátországban 3000 sertést és vaddisznót kellett leölni a betegség terjedésének megakadályozása érdekében.

Az érintett gazdaságokban tenyésztők aggódnak amiatt, hogy a hatóságok a járvány terjedésének megelőzése érdekében az egészséges sertésállományt is elpusztítják. Reménykednek, hogy állami kártalanítást kapnak az elpusztított állatokért. Eddig a horvát kormány bejelentette, hogy 7,5 millió eurót (2,88 milliárd forintot) fog kifizetni a gazdálkodóknak kártalanításként.

A járvány közepette az érintett országok hatóságai éberen figyelnek, folyamatosan ellenőrzik a házi sertés és vaddisznó állományt. Fő céljuk a járvány terjedésének megfékezése és a sertéstenyésztő ipar védelme további pusztítástól.

Az erőfeszítések folyamatban vannak a betegség terjedésének megelőzésére, és a hatóságok fáradhatatlanul dolgoznak a régió mezőgazdaságának és gazdaságának védelmében. Bár szívszorító a sok sertés vesztesége, kollektív elkötelezettség van az megoldások megtalálására és az érintett gazdálkodók támogatására ezekben a nehéz időkben.

Forrás

Előző «
Következő »