• Főoldal
  • >
  • Cikkek
  • >
  • Kutatás bizonyítja, hogy a macska a legjobb társ az autista gyermekek mellé

Kutatás bizonyítja, hogy a macska a legjobb társ az autista gyermekek mellé

  • 2023-04-24

A Missouri Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy hogyan is hatnak a macskák az autista gyermekekre. Az  eredmények azt mutatják, hogy a házi kedvencek és az autista gyermekek kölcsönösen jó hatással vannak egymásra.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a macskák dorombolásának gyógyító hatása van, ám a Missouri Egyetem kutatásában fény derült arra is, hogy csupán a puszta jelenlétükkel is képesek gyógyítani az embereket.

Ugyanis a vizsgálatok kimutatták, hogy az ilyen problémával küzdő fiatalokra stresszcsökkentő hatással bírnak a macskák, emellett segít a szorongások feloldásában is. A pozitív hatások oda-vissza igazak, hiszen a kutatás során bebizonyosodott, hogy az autista gyermeket nevelő családban a cicák kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá válnak.

Gretchen Carlisle, a Missouri Egyetem  Állatorvosi Főiskola Ember-állat Interakció Kutatóközpontjának (ReCHAI) kutatója szerint, munkájuk során azt is vizsgálták, hogy ez a fajta kapcsolat az autista gyermekekkel mennyire megterhelő a macskák számára , akiket egy újfajta környezetbe fogadnak be.

Az eredmények megnyugtatóak voltak, hiszen kiderült, hogy semmiféle megterhelő hatással sem bír ez a fajta új környezet a macskákra, sőt, segíti őket a a családba való könnyű beilleszkedésbe.

A kutatók tizennyolc héten keresztül figyelték a macskákat, akiket missouri családok fogadtak örökbe a menhelyről.
A macskák egy kiválasztási folyamaton mentek keresztül, amely során a nyugodtabb természetű macskák kerültek kiválasztásra a családokhoz.

A kutatócsoport rendszeresen ellenőrizte a cicák beilleszkedését az új környezetbe, és stressz-szintjüket egy különös módszerrel mérték.
Ahhoz, hogy megtudják állapítani a macskák korizol szintjét, szükséges volt az ürülékből való mintavétel, amelyből kiderült, a házikedvencek az idő elteltével egyre nyugodtabbá váltak a családokban. A tanulmányt a a Frontiers in Veterinary Science folyóiratban hozták nyilvánosságra.

Az autista gyermekeket nevelő családokban hatalmas segítséget nyújthat egy macska örökbefogadása, hiszen az eredmények alapján csökkenti a hangulatingadozást és segíti a gyermekeket abban, hogy a hirtelen hangulati kitörések után könnyebben lenyugodjanak.

Forrás

 

 

Előző «
Következő »