Kutyapanzió – kérdések és válaszok

  • 2019-04-15

Bármennyire is szeretnénk, hogy négylábú társaink hűen elkísérjenek az utazásainkra, ez sajnos nem minden esetben megoldható.

Ha ebbe a helyzetbe kerülünk, és nem tudjuk kire bízni a kutyust, kézenfekvő megoldás a kutyapanzió. Erről a lehetőségről mesél nekünk Győrfi Henriett, a Dog Garden Kutyapanzió és Kutyanapközi okleveles trénere:

Magyarországon elsősorban három fő vonala van a kutyák panzióztatásának.

  • Az egyik a már több évtizede megjelent kenneles kutyapanzió, amikor egy – általában családi ház udvarában kialakított – kennelsoron tudják elhelyezni a négylábú vendégeket.
  • Egy másik lehetőség a szintén régóta fellelhető családi panzió, ahol saját kutya mellett fogadnak még 2-3 kutyát és vigyáznak rájuk.
  • Az elmúlt pár évben pedig megjelentek hazánkban is az USA- és Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendő angolszász kutyapanziók, kutyanapközik, ahol családi kedvencünk sokadmagával, szakmai felügyelet mellett élvezheti a panzióban töltött napokat.

Gazdiként azt kell eldöntenünk, hogy saját kutyánk számára melyik elhelyezés optimális. Ebben a fontos döntésben szeretnék segítséget nyújtani az alábbi pár gondolattal.

A kenneles panziók előnye, hogy olyan kisállatokat is tudnak fogadni, akik nem jönnek ki jól fajtársaikkal.Jellemzően olyan ebeknek ajánlom, akik nem tűrik más kutyák társaságát és/ vagy a mindennapjaikban a kinti tartáshoz vannak szoktatva. Nekik nem fog gondot okozni, ha napi több órában nélkülözniük kell az emberi társaságot. Egy jól működő kenneltartásos panzióban naponta legalább kétszer lehetőséget biztosítanak a kutyák számára, hogy egy biztonságosan elkerített területen elvégezhessék a dolgukat, futkározhassanak és játszhassanak a gondozóval.

A családi panziók előnye, hogy azoknak a kutyusoknak is megfelelő lehet, akik jól érzik magukat más kutyák társaságában és hozzá vannak szokva a benti tartáshoz. Energiájukat le tudják vezetni a többi kutyussal és kellő közelségben van az emberi társaság a nap 24 órájában.

Az angolszász típusú panzióztatás még nem annyira elterjedt hazánkban. Felépítésük, struktúrájuk és munkamódszereik némileg különbözhetnek, de a lényegi közös pont bennük, hogy az arra alkalmas kutyákat fajtársi közösségben tartják az ott töltött idő folyamán. A legnagyobb eltérést itt az éjszakai elhelyezésben találhatjuk. Van, ahol az éjszakát kennelben töltik a kutyák és van, ahol kisebb csoportokban, ezzel megoldva magasabb létszám mellett is a nyugodt pihenést a kutyusok számára.

Kíváncsi vagy a cikk folytatására? Kattints IDE!

Előző «
Következő »