Lovaglási etikett

  • 2023-11-09

A lovardán belüli és a tereplovaglásnak is egyaránt vannak biztonsági szabályai. Ezeket betartani/betartatni a lovardán belül könnyebb, mert ezen szabályok ismerete a lóra ülés feltételei közé tartozik. Lovasként nehezebb dolgunk van tereplovagláskor, mert nyilvánvaló, hogy találkozunk “nem lovas” emberekkel, kutyásokkal, túrázókkal, motorosokkal…stb.

Amit meg kell tennünk saját- és lovunk biztonsága érdekében – az alap védőfelszereléseken túl – a fényvisszaverő vagy élénk színű láthatósági mellények viselése. Legalább egy lovastársunk kíséretében induljunk tereplovaglásra lovainkkal, mert egy menekülő állat révén a lovak többsége nyugodtabb, ha fajtársa is vele van egy izgalmakkal teli, új környezetben – illetve egy esetleges lóról esés alkalmával számíthatunk lovas társunk segítségére.

Tereplovagláskor nagy segítség a lovasok számára, ha a szabadon lévő kutyákat a gazdi pórázra teszi, esetleg megállnak, amíg a lovasok tovább haladnak. Motorosok esetében nagyon fontos lenne lovasokat meglátva a sebesség mérséklése, szűk erdei utakon a motor leállítása, amíg a csapat elvonul mellette.

A lovak hallása kifinomult, a legkisebb neszre is hirtelen reagálhatnak, egy nagy tempóban közlekedő jármű különösen nagy veszélyt jelent rájuk, lovasokra és a környéken lévő többi élőlényre egyaránt, mert – méretéből adódóan – egy ijedtében vágtázó ló a környezetében is kárt tehet.

Fontos lenne a lovasok, kirándulók, sportolók, kutyások és motorosok kölcsönös egymásra figyelése, hogy mindenki biztonságosan élvezhesse a természet szépségeit.

Mány Tünde

 

Képek forrása: https://www.google.hu/

Előző «
Következő »