Sport és munkakutya tápok

  • 2019-02-18

Sokan sokszor teszik fel a kérdést, hogy miért is van ennyiféle táp. Kölyök-, felnőtt-, idős kutyáknak való vagy például kis- és nagy szemű táp. Ezen eledelek közötti különbségek logikus gondolkodás mellett is könnyen értelmezhetőek és elfogadhatóak. Például kistestű kutyáknak kisebb tápszem, nagytestű kutyáknak nagyobb tápszem ajánlott. A piacon található termékek között van azonban egy olyan szegmentálás a felnőtt kutyák számára, mely látszólag könnyen használható, de valójában mégsem. Ezek a funkcionalitás szerinti csoportok. Például sport kutyatáp, szárazeledel aktív kutyák számára, munkakutyatáp.

Ezzel máris elindulhatunk egy rossz úton, ha felültes ismeretünk van a termékről és a funkcionális csoportosításról. Fontos, hogy ugyan vannak fajta szerint munkakutyák, de őket közel sem biztos, hogy minden esetben munkakutya táppal érdemes etetni. Illetve vannak kutyák, melyek nem járnak ugyan versenyre, sőt még kutyasuliba sem, így jogosan gondolhatja gazdája, hogy nincs szükség arra, hogy sporttáppal etesse kedvencét!

A fenti két döntés egyaránt lehet elhamarkodott és nem túl optimális, melynek a végén nem a legjobb eledelt választjuk a kutyának.

Ahhoz, hogy jól tudjunk ebben a témában döntést hozni, célszerű néhány dolgot a munkakutya, sport, vagy aktív kutyatápokkal kapcsolatban tisztázni.

A sport tápok jellemzői: magas fehérjetartalom, magas zsír (ezáltal energiatartalom), ízületvédelem, magas vitamintartalom. A kutya, ha megfelelő mennyiségű és minőségű állati eredetű fehérjéhez jut, akkor szinte minden vitamint elő tud állítani, tehát a vitaminokkal akkor sem lehet probléma, ha az adott táp nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű vitamint.

Azok a kutyák, akik valóban sportolnak, vagy olyan munkát végeznek, azok számára ezek a tápverziók kiválóak, hiszen akárcsak a sportolóknak, így a rendszeresen versenyző vagy edző kutyáknak is fehérjedús táplálkozásra van szüksége.

Azok, akik elutasítják a sporttápok használatát, mutatunk néhány megfontolandó tényt:

  • Télen hideg időszakokban a kutyák energiaszükséglete – függetlenül a mozgás mennyiségétől – akár 20%-al is megnövekedhet. Ha a normál tápjukkal etetünk ebben az időszakban, akkor akár több, mint 20%-al kell növelnünk a napi bevitt eledel mennyiségét. Ennek eredményeként változhat kutyánk emésztési ciklusa, ami nemcsak a „végtermék” mennyiségében jelentkezhet, hanem abban is (pl. lakásban tartott kutya esetében), hogy a megszokott időben hazaérkezéskor egy kellemetlen plusz „csomag” és szag vár otthon. Hideg időben a kutyáink ízületei is több „gondoskodást” igényelnek. Ha ősz végétől tavasz elejéig valamely aktív kutyatápra szoktatjuk át kedvencünket, akkor a megszokott mennyiségű ételt tudjuk adni számára.
  • Vannak a mocorgók, a kutyák akik – ahogyan néhány kutyás csoportban szokták mondani – „gyorsan élnek”. Ezek a kutyák bár nem sportolnak, de egy kutyafuttatóban eltöltött 30 perc alatt is képesek több energiát „elégetni”, mint sok aktív munkakutya egy óra alatt. Számukra is ideálisabb egy gyorsan metabolizálható, magas energiatartalmú táp, mint egy általános felnőtt szintentartó eledel.
  • Vannak az akarók, a kutyák akik, már a kifulladás határára képesek eljutni, mert ugrálva, pörögve várják, hogy végre nyakukon csattanjon a nyakörv. Akik minden sétát, minden eseményt 200-szorosan élnek meg. Számukra is jobb választás egy magasabb metabolikus energiatartalmú étrend.
  • Vannak a kódorgók, ahol a gazda és kutya heti több alkalommal túraszerű hosszú sétákat tesz meg. Ebben az esetben sem beszélhetünk klasszikus sportkutyáról, sem munkakutyáról, de az ideális étrend ebben az esetben is a magas fehérjetartalmú kell, hogy legyen.

Végezetül egy említésre méltó gondolat: attól, hogy valakinek fajtáját/típusát tekintve klasszikus értelemben munkakutyája van, természetesen még nem jelenti azt, hogy eredendően magas fehérjére és zsírokra, olajokra van szüksége.

Összességében a munkakutya- és sporttápok mindig a társállatunk egyedi igénye szerint lehet szükséges és/vagy ideális választás.

Panzi Pet

Előző «
Következő »