Miért fontos a jó táp kiválasztása már a kutya kölyök korában? 

  • 2019-01-08

Egy kölyökkutya érkezése mindig izgalmas időszak, már alig várjuk a pillanatot, hogy megoszthassuk otthonunkat új barátunkkal. Ilyenkor az örömtől és az igazolómtól megfeledkezve hajlamosak vagyunk kiskutyánkat „tejben-vajban” füröszteni. Mindent megengedünk, nem számolva azzal, hogy ez bizony a továbbiakban komoly következményekkel járhat. A kutyanevelésben is fontos a tudatosság, a tudatos táplálás és mindez már kiskortól.

A kölyökkutyák agya olyan, mint a szivacs. Nagyon gyorsan tanulnak, viszont ehhez és az egészséges fejlődésükhöz sok energiára, megfelelő minőségű és mennyiségű vitaminokra, aminosavakra, valamint kiskedvencünk egészséges vázszerkezeti növekedéséhez szükséges mennyiségű kalciumra és ízületvédelemre van szükségük. Ezért fontos szem előtt tartani, hogy táplálékszükségletük – testtömegükhöz viszonyítva – körülbelül kétszer annyi, mint egy felnőtt kutyáé.

A kölyökkutyák egészséges fejlődésének szempontjából különösen fontos, hogy mennyiségileg és minőségileg helyesen és szakszerűen tápláljuk, hiszen ezzel egész életére megalapozhatjuk fizikai tulajdonságait. Helytelen táplálás esetén a kognitív képességekre negatív hatással lehetünk. Kiskutyád intenzív és folyamatos változáson megy keresztül születésétől kezdve teljesen 2 éves koráig, nagy testű kutyák esetében 3 éves koráig.

A felfedezés, tanulás és fejlődés a testét és idegrendszerét folyamatosan terheli, igénybe veszi. Ezért kiemelten fontos a jó táplálék kiválasztása. Érdemes a táplálás ütemét és a táplálékot az alapján is kiválasztani, hogy milyen életkörülményekkel rendelkezik kutyánk. Az aktív, jól és sokat foglalkoztatott kutya nyilván többet eszik, mint kevesebbet mozgó társa. Az is nyilvánvaló, hogy a szabadban tartott kutyának nagy hidegben több kalóriára van szüksége. Ezen hatásoknak is meg kell feleltetni a táplálást.

Fontos, hogy a táp megfelelően támogassa:

  • a csontok és a fogak helyes fejlődését
  • az immunrendszerét, segítsen egészsége megőrzésében
  • az izomzat életkornak megfelelő fejlődését
  • az idegrendszer helyes fejlődését és támogassa tanulási, fejlődési szakaszban
  • az emésztését jól hasznosuló fehérjékkel

A legintenzívebb növekedési szakaszban, kb. 13 – 14 hetes korától érdemes kalcium táplálékkiegészítő adni a táp mellé, hiszen ezen időszakban megnövekszik a szervezet kalcium igénye. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fogváltás ideje alatt a kevés, vagy a sok kalcium helytelen adagolása a végleges fogazat kialakulását negatívan befolyásolhatja (pl. szabálytalan időrendű – túl gyors fogváltás – harapáshibához vezethet). Illetve ezen túl a csontsűrűség kialakításában, a csontok egészséges fejlődése szempontjából igen fontos szerepet játszik. A tápanyagok felszívódását, a hatékonyabb beépülést támogató táplálékkiegészítők is segíthetik kölyökkutyánk egészséges fejlődését.

Tréningezés jutalomfalattal

A kölyökkutyák jellemzően hamar elfáradnak, nem tudnak sokáig egy dologra koncentrálni, ezért csak pár perc tanításra készülhetünk egyhuzamban. Utána érdemes egy kis pihenést beiktatni. A tanítás közben egy-két feladat után ajánlott egy kis játékot beiktatni, illetve változatos feladatokat csinálni, hogy ne unja el. Ez azért is jó, mert a játék jó hangulata összekapcsolódik a tanulással, és így később is szívesen fog dolgozni a kutyusunk.

Mindenképpen kiemelt figyelmet kell szentelnünk a táplálkozás komplex vizsgálatára. A jutalomfalatok és a napi 3-4-szeri táplálás, ha nem megfelelő kiskutyánk elhízhat, vagy akár növekedési deformitása is kialakulhat (pl. görbe mellső láb olyan kutyáknál, ahol eredendően egyenes kellene, hogy legyen) mely hosszútávon nagyon káros lehet számára. Ha úgy látjuk, hogy a kiskutya hízik, akkor természetesen csökkenteni kell, ha sovány, növelni kell a táplálék mennyiségét.

A helyesen táplált kölyök nyugodt, sokat alszik, de sokat játszik is.

Mit ajánlunk egy szuper fitt kölyökkutyának?

 

Fit Active NEXT Hypo Puppy Lamb Fish Cranberries

Teljesértékű, csökkentett gabonatartalmú, hypoallergén, superpremium szárazeledel báránnyal, hallal és antioxidánsokban gazdag vörösáfonyával kölyök kutyák számára.

 

Fit Active Fit-A-Calci Plus tabletta az egészséges csontokért és fogakért. Kölyök és fiatal kutyák számára elengedhetetlen a maximális csontsűrűség kialakításában, a csontok és fogak egészséges fejlődése szempontjából igen fontos szerepet játszik.

 

A termékekkel kapcsolatos további információkért látogass el a  https://panzifitactive.com/ oldalra.

Előző «
Következő »