• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Súlyos mérgezést okozhat a dió a kutyáknak!

Súlyos mérgezést okozhat a dió a kutyáknak!

  • 2023-02-14

A dió tápanyagokban gazdag egészséges étel az ember számára, a kutyáknak azonban veszélyes lehet, fogyasztása számukra nem biztonságos.

Ne engedjünk a könyörgő szemeknek, ha kedvencünk kinézi a szánkból a jóízű falatokat, amikor diót ropogtatunk.
Vigyázzunk, mert a dió nagyobb mennyiségben legalább olyan mérgező lehet a házikedvencünknek, mint a csokoládé, mivel a kutyák számára olyan egészségügyi komplikációkat idézhet elő, mint a bélelzáródás, a gyomor-bélrendszer rendellenes működése, sőt súlyosabb esetekben a fogyasztása akár hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethet.

A valódi károkozó mégis a feketepenész, melyre a kutyák szervezet rendkívül érzékeny. A feketepenész megjelenésének hátterében a dió magas nedvességtartalma áll, ezért a termés a betakarítástól kezdve egészen addig, amíg a boltok polcaira nem kerül, bármikor elkezdhet bepenészedni (akár héjjal, akár anélkül tárolják).
Sajnos itt nem megoldás, hogy a legjobb minőségűt veszed meg, ami csak a boltok polcain megtalálható, mert ami a szabadból, a fáról lett begyűjtve az már nem adható biztonsággal a kedvencünknek.

A dióban elszaporodó gombák eközben úgynevezett mycotoxinokat és tremogenic mycotoxinokat termelnek, míg egyes vélemények szerint az előbbi rákkeltők, addig az utóbbi mellékhatása lehet a remegés és különböző rohamok jelentkezése.

Emellett van egy speciális dió fajta, a fekete dió, ami a kutyákra nézve különösen mérgező. Az USA és Kanada északkeleti részéről származik és érdekes módon a lovaknak is tiltott a fogyasztása, a macskáknak viszont nem ártalmas.

Mi történik, ha a kutyánk mégis diót eszik?

Tartsd észben, hogy miután a házikedvenced véletlenül penészes dióhoz vagy feketedióhoz jutott és olyan tüneteket tapasztalsz nála, mint a hányás, a remegés és a görcsrohamok, haladéktalan fordulj orvoshoz, máskülönben a történet tragikus véget is érhet.

A kisebb kutyafajták esetében a fellépő komplikációk esélye még magasabb. Akár halálos is lehet, amennyiben bélelzáródást diagnosztizálnak a kutyusodnál és nem kerül sor a műtétre záros határidőn belül. Még nagyobb a valószínűsége az elzáródásnak, ha a dió pucolatlanul, héjastól került az állat szervezetébe.

Összességében, tehát a kutyák nem élvezik a dió és diófélék (földimogyoró, kesudió, mandula) ugyanazokat az egészségügyi előnyeit, mint az emberek, azon túl, hogy a dió zsírtartalma messze meghaladja, egy kutya előírt napi adagját, súlyos tüneteket is okozhatnak.
Ezenfelül különösen óvatosnak kell lennünk a fűszerezett, például sózott, fajtákkal. A makadámdió pedig az egyik legveszélyesebb és legmérgezőbb dióféle, ami a kutyák szervezetébe kerülhet.

Forrás

Előző «
Következő »