• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • A törpeegér után idén a vakond lett az év emlőse!

A törpeegér után idén a vakond lett az év emlőse!

  • 2023-02-24

A több mint 120 éve védett vakondot választotta Év emlősének 2023-ban a Vadonleső Program.

Az adatgyűjtő programot az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működteti a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével és önkéntesek bevonásával, hogy felhívják a figyelmet a védett és fokozottan védett emlősfajok jellemzőire és környezetük fontosságára.

A környezetvédelem fontos eleme, hogy a jelenleg gyakorinak gondolt élőlények esetében is időben kezdjék el az állományfelderítést és a veszélyeztető tényezők felmérését.

A Vadonleső Program ezeket a hosszútávú megfigyeléseket végzi például a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) keretében, sokszor a fajok, fajcsoportok specialistáinak segítségével.

Az Év emlőse program egy rendezvénysorozat, mely egész éven át a górcső alá vett fajok életkörülményeinek jellemzőire és megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet. A 2014-ben indított Programban szeret kapott már többek között a sün, az ürge, a hiúz, a denevér, a hermelin és a vidra is.

A Programhoz bárki csatlakozhat, aki a szabadban töltött kalandos kirándulást természetvédelmi szempontból is hasznos élménnyé szeretné varázsolni. A természetmegfigyeléssel, szemléletformálással összekötött adatgyűjtés mindenki számára elérhető, aki okostelefonnal, vagy számítógépes internet eléréssel rendelkezik, vagy ezek valamelyikéhez hozzáfér.

Az Év emlőséhez kapcsolódó, egész éven át tartó rendezvénysorozat további szórakoztató programokat kínál, amelynek keretében tudományos ismeretekkel gazdagítják a résztvevőket és népszerűsítő eseményeket szerveznek, valamint gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatokat hirdetnek meg.

Az elmúlt években több mint tízezer pályamunka – vers-illusztráció, plakátterv, ékszer- és érmegrafika, karikatúra, képregény, videóklip, mese, vers – érkezett különböző korosztályokból a Vadonleső Program pályázataira. Országos hírű művészek, köztük a Természetvédelem Nagykövete címet viselő írók, költők, zenészek, előadóművészek kapcsolódtak be saját műveikkel a programsorozatba, és kezdeményezésükre számos, az Év emlőséhez kapcsolódó vers, mese és dal látott napvilágot.

Az idei évi eseményeket, programokat a Vadonleső honlapján, közösségi oldalain, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján és közösségi felületein naprakészen követhetik az érdeklődők.

Forrás

Előző «
Következő »