• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Szabályok arra az esetre, ha a kutyusoddal utaznál el nyaralni

Szabályok arra az esetre, ha a kutyusoddal utaznál el nyaralni

  • 2023-07-24

Az állattal való nyaralásnak is megvannak a saját szabályai, amelyeket nemcsak az esetleges büntetések elkerülése érdekében kell betartani.

Így utazhatunk kutyával hazai és külföldi úti célokra!

Megvizsgáltuk, mire kell figyelnünk, amikor kutyával utazunk autóval, busszal, vonattal vagy repülővel. Például, mikor szükséges a szájkosár, oltási könyv vagy háziállat útlevél? Mikor utazhat az állat ölben, és mikor csak hordozóban? Itt vannak a válaszok!

Autóval utazás kutyával:

Ha autóval utazunk, be kell tartanunk a KERESZ vonatkozó szabályait. Az állatot ilyen esetekben rakománynak tekintik, ezért úgy kell elhelyezni a járművön, hogy ne veszélyeztesse a közlekedés biztonságát vagy az emberek biztonságát. A kis kutyákat vagy a macskákat például hordozóban kell szállítani, míg nagyobb állatokat különleges dobozban vagy a csomagtartóban. Egy másik jó megoldás a biztonsági öv kisállatok számára, amit hámra lehet csatlakoztatni.

Busszal utazás kutyával:

A hosszú távú buszutakon a kutya zárt tárolóban vagy szájkosárral és pórázzal vihető. Emellett pedig külön jegyet is számára vásárolni. Az állat oltási könyvének a gazdánál kell lennie, és kérés esetén be kell mutatni. A kisállatokat általában ingyenesen szállítják kézipoggyászként.

Vonattal utazás háziállattal:

Az állatok szállíthatók vonaton, de csak dobozban, ketrecben vagy pórázon szájkosárral, külön jegy vásárlása mellett. Egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával, de az állatok nem engedélyezettek az első osztályon, étkezőkocsikban és azokban a kocsikban, amelyekben különülőhelyes jegyek érvényesek. A 20 kg-nál nehezebb állatok csak a peronon utazhatnak.

Háziállattal való részvétel a tömegközlekedésben:

Ha egy állat a metrón, villamoson vagy HÉV-en egy kézipoggyász méretű szállítóeszközben utazik, nem szükséges külön jegyet venni számára. Viszont ha a kutyaa saját lábán utazik, akkor  kötelező szájkosarat és pórázt viselnie, emellett az  könyvet kell hozni. Ezeket a szabályokat be kell tartani a fővárosban közlekedő hajókon vagy a Balatonon is.

Kutyával való utazás Európában:

A jelenlegi szabályok szerint a gazdák szabadon utazhatnak kutyákkal és macskákkal az EU-n belül, feltéve, hogy az állat rendelkezik elektronikus mikrochippel, egy állatorvos által kiadott érvényes útlevéllel és veszettség elleni oltással, valamint állatorvosi igazolással, miszerint az állat egészségi állapota megfelelő az utazáshoz. Egy nyaralás során legfeljebb két kutyát és két macskát vihetünk magunkkal, hacsak kiállításra vagy versenyre nem megyünk, amit természetesen igazolni kell. Ezenkívül a tulajdonosnak is jelen kell lennie.

Repülővel utazás háziállattal:

Ha repülővel utazunk, számoljunk azzal, hogy a legtöbb diszkont vagy olcsó légitársaság nem engedélyezi élő állatok szállítását, csak a hagyományos légitársaságok kivételével. Ezenkívül minden légitársaságnak különböző szabályai vannak az élő állatokkal kapcsolatban. Általában az állatokat maximum 5 kg-ig engedik fel a fedélzetre az arra alkalmas szállítódobozban. Általában repülővel az állatokat 10-12 hetes vagy 4 hónapos kortól lehet szállítani, ha mikrochipezettek és rendelkeznek háziállat útlevéllel. Ha repülővel egy EU-n kívüli országba utaznánk, az állatorvos által kiadott útlevél nem elegendő, szükséges egy hivatalos állatorvos által kiadott egészségügyi igazolás is.

Forrás

 

Előző «
Következő »