A Nébih újabb rókánál igazolt veszettséget ugyanazon a területen ahol tavaly fokozott felügyelet elrendelését kezdeményezte veszett állatok észlelése miatt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Tiszabecs községben egy kutya verekedni kezdett egy oda tévedő rókával, melyet a kutya tulajdonosa ártalmatlanított. Az esettel kapcsolatban a Nébih megtette a szükséges lépéseket.

A szakemberek véleménye szerint a betegség természetes úton, a vadállomány mozgása következtében juthatott be. A  veszettséggel megfertőződöt vadállatok nagy távolságokat is képesek megtenni, és a fertőzést továbbadhatják.

A  vírus az emberre is veszélyt jelent.  Emiatt fokozottan védekezni kell a veszettség ellen, a házi- és vadállatok megóvása az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál!
Az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)!
A betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről további információk olvashatók a Nébih tematikus honlapján, a www.veszettsegmentesites.hu oldalon.