Tudtad-e a kölyökmacskákról?

  • 2019-04-09

A kölyökmacska fejlődése

A kismacska születésekor teljesen az anyjára van utalva, viszont néhány hét alatt teljesen önállósul. Ez a rendkívül gyors folyamat még az elválasztás előtt végbemegy – tehát még szoptatás idején –, ami hatalmas teljesítmény!

Az újszülött kiscica még nem lát, nem hall, és alig 100 grammot nyom. Az anya nyalogatva megtisztogatja kicsinyeit, melengeti és igazgatja őket, így találnak oda az anyatejet adó emlőhöz. 3 hetes koráig a cica még nem képes szabályozni testhőmérsékletét, ezért odakúszik –dörgölődzik édesanyja hasához, és szívesen szopik – nem is tudván, hogy az előtejjel milyen sok antitest jut a szervezetébe. Néhány nap múlva az előtej helyett anyatej fejlődik, amit hasonló odaadással fogyaszt élete első hónapjában.7-10 napos korában testsúlya megduplázódik, 5 héten belül megtanul mozogni, és érzékszervei is egyre jobban kifejlődnek. Idejét – az evésen kívül – maximálisan a játszásnak és alvásnak szenteli.

A kölyökmacska öt érzéke

Születésekor a kiscica szaglóérzéke eléggé fejlett ahhoz, hogy megtalálja az anyukáját. Arra is képes, hogy megkülönböztesse a három alapízt: az édeset, a sósat és a keserűt (az utóbbi kettőt nem is igazán kedveli). Még nem lát, és nem hall, ám ez a két érzék nagyjából egyszerre fejlődik ki nála. A hallás képessége az 5. napon jelentkezik – ugyan 14 napos koráig nem tud tájékozódni hallás útján. Egyhónapos korára fejlődnek ki felnőtt képességei, és csak ekkor lesz képes felismerni az anyja hangját. 7-15 naposan nyílik ki a szeme, de a mélységet csak 3-4 nap elteltével képes érzékelni. A halló és látó érzékszervek szimultán fejlődése néhány napot vesz igénybe.

A kiscica egyensúlyérzéke már nagyon korán kifejezetten fejlett, habár kicsit még ügyetlen. 2 hetes kora előtt nehezen koordinálja mozgását, de 17 napos kora körül már elkezd négy lábon járkálni, és 3 hetesen már egész ügyesen tudja hátsólábával a fülét vakargatni. 35 naposan már minden gond nélkül vakaródzik, és a karmait is képes visszahúzni.

A főbb testrészek fejlődése

A főbb anatómiai területek eltérő időben fejlődnek ki. A kiscica viszonylag nagy fejjel születik, és végtagjai is hosszúkásak, lábacskáin állva magasnak és nyúlánknak tűnik. Teste azonban fokozatosan fejlődik, nő, és eléri a felnőtt macska testének arányosságát.

A kölyökmacska viselkedése

A testápolás, az emésztés és az ürítés, valamint a táplálkozás (a szopás kivételével) öröklött viselkedési forma, melyeket az anyamacska nagyon gyorsan megtanít kicsinyeinek. A cica 15 naposan már képes a mellső lábait nyalogatni, 30 naposan elkezd ismerkedni az alommal, háromhetes korától pedig már képes benne önállóan elvégezni a dolgát. Már négyhetes korában képes segítség nélkül táplálkozni: anyját utánozva tanulja meg az élet minden csínját-bínját.

A kapcsolatépítési igényei 3 hetes korától jelentkeznek: elkezd játszani a testvérkéivel és az anyukájával. Először csak megérinti, megtapogatja a többi cicát, és lassan megtanulja, hogy hogyan kerülheti el, hogy karmolással kárt okozzon bennük. Aztán fokozatosan más célpontot keres: olyan apró „áldozatok” keltik fel figyelmét, mint a rovarok vagy a környezetében levő kicsi tárgyak. A zsákmányszerzés ösztöne egy hónapos korára erősödik fel benne. Háromhetes kora körül elkezd érdeklődni az őt körülvevő más, barátságos élőlény (ember, kutya, stb.) iránt is, és egészen három hónapos koráig izgalomban is tartja az élmény. Ezért nagyon fontos, hogy a cica környezete sok vizuális-, hanghatási és tapintási tapasztalatforrást tartalmazzon. Napi néhány percnyi simogatás, kisgyerek vagy valamilyen kisállat társasága, különböző hangok mind hozzájárulnak a kiscica szellemi és érzelmi egyensúlyához. A kifejlett cica viselkedése nagymértékben függ a kis korban tapasztalt környezet sokszínűségétől.

Forrás

Előző «
Következő »