• Főoldal
  • >
  • Cikkek
  • >
  • Vitába keveredett az Európai Élelmiszer-Biztonsági Hivatal a baromfi tartókkal

Vitába keveredett az Európai Élelmiszer-Biztonsági Hivatal a baromfi tartókkal

  • 2023-03-23

Nézeteltérés alakult ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal, és a baromfi tartók között. Az összetűzés oka, hogy a baromfi tartók szerint a hivatal legújabb rendelkezése akár hetven százalékkal  csökkentené le a meglévő állományokat, és a tojástermelést is.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal évről-évre egyre szigorúbb kikötéseket rendel el az állattartásra vonatkozóan, emellett számos állatjóléti intézkedésre is követelték az európai állattartókat.
Jelenleg a a brojlercsirkék állománysűrűségét szeretnék négyzetméterenként egy kilogrammban maximalizálni, ám ezt a baromfi tartók nem hagyták szó nélkül.

Fotó: Pixabay

Véleményük szerint ez az intézkedés közel  hetven százalékkal csökkentené le a meglévő baromfiállományokat, és nem mellesleg a tojástermelést is.

Az AVEC (A gazdálkodók európai szervezete) szerint a mostani piaci viszonyok között nem tenne jót a lakosság számára egy ilyen szigorú rendelkezés. Emellett úgy gondolják, hogy ennek következményeként Unión kívülről pótolnák a kieső állományt, amellyel jelentősen megnőhet az élelmiszerbiztonsági kockázat, illetve az élelmiszerek beszerzési ára is növekedhet.

Az ügynek itt még nincs vége, ugyanis az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal egy új tanulmányt hozott létre, melyben további javaslatokat tesz az Európai Bizottságnak a további szigorításokkal kapcsolatban.

Forrás

 

Előző «
Következő »