• Főoldal
  • >
  • Cikkek
  • >
  • Az engedékeny gazda esete a követelőző kutyával

Az engedékeny gazda esete a követelőző kutyával

  • 2019-04-15

Valószínűleg sok kutyatartóra igaz, hogy ha négylábú kedvencéről van szó, a következetesség nem fog erősségei közé tartozni. Hiszen úgy szereti ezt az imádni való ebet, aki ráadásul annyira meggyőzően tudja értésünkre hozni, mit is szeretne – miként tagadhatnánk meg tőle bármit is…

Természetesen sok szakkönyv, kiképző és internetes tanácsadó fórum riogatja a derék gazdikat vagy gazdijelölteket a kutya elkényeztetésének „veszélyeivel” – azt sugallva, hogy ahol a kutya „viseli a nadrágot”, ott előbb-utóbb feje tetejére áll a ház. A pórázt folyton húzó, a hazatérő gazdára felugráló, a kanapét és ágyat saját birodalmának tekintő eb példája ismerős lehet mindazoknak, akik hallottak már a gazda következetlenségének és engedékenységének lehetséges következményeiről. Itt ezért nem is ezekről írunk majd, hanem egy olyan kutatásról, ahol arra voltunk kíváncsiak, vajon a gazda engedékenységének, a kutya követelőzővé válásának lehet-e köze olyan közismert probléma-együtteshez, mint a szeparációs szorongás.

Amikor a kutya nagyon nem szeret egyedül maradni

A szeparációs szorongásként ismert, igen gyakori tünetcsoport kutyáknál akkor jelentkezik, ha a gazda egyedül hagyja a kutyát otthon, vagy bármely egyéb helyen otthagyja hosszabb-rövidebb ideig az állatot. Amelyik kutya nehezen viseli ezt, változatos módon jelezheti ezt: izgatottan lohol föl s alá, felugrál a bútorokra, sokszor és csillapíthatatlanul hallatja hangját, rosszabb esetben kárt tesz a házban, ajtóban, bútorokban… Nagy általánosságban a fenti viselkedések hátterében valamilyen félelmi reakciót feltételeznek, amit a gazda távolléte, illetve a kutya egyedül maradása vált ki. Ennek valószínűségét mi sem kérdőjelezzük meg, azonban az ELTE Etológia Tanszékén végzett kísérleteink során egy új kiváltó tényező szerepére is kíváncsiak voltunk – ez pedig a kutya frusztrációs reakciója.

Frusztrált ebek

Általában véve frusztráció akkor jelentkezik, ha valaki hozzászokott valamiféle (kellemes) esemény bekövetkeztéhez, és az egyszer csak elmarad, amikor pedig számítottunk rá. Emberek és állatok, így kutyák körében is eltérő lehet az adott egyed frusztrációs küszöbe, ami azt jelenti, hogy egyesek sokkal könnyebben tanújelét adják a frusztráltságuknak, mint mások, miközben a környezetükben nagyjából hasonló események zajlanak. Mi vezethet kutyák esetében ilyen frusztrációs helyzethez? Például ha az eb megszokta, hogy könnyedén megkaphat bármit a gazdától, csak „nyomulnia kell” egy kicsit. Például állhatatosan bámulni az asztalnál az étkezőket, esetleg felágaskodni egy csöppet… és máris jön a porció.

Kíváncsi vagy a cikk folytatására? Kattints IDE!

Előző «
Következő »