Grand Basset Griffon Vendéen

  • 2017-10-26

 

A Grand Basset Griffon Vendéen (GBGV) első látásra egy jópofa kedves kutya, aki imádja az embereket és jeleskedik a kedveskedésben. Ugyanakkor lelkes vadász, kitűnő orral, ő a leggyorsabb az „illatvadász” basset-ek között, állhatatos és bátor.

Eredete: Franciaországból származik, gyökerei a XV. – XVI. századik nyúlnak vissza, de a XVIII. – XIX.  századra alakult ki a fajta, ami természetesen azóta is folyamatosan változik. Az 1900-as évek elején Paul Dezamy (az 1907-ben megalakuló Basset Griffon Vendéen Club elnöke) a GBGV magasságát 42 cm-ben határozta meg, a mai mérete igazodik az F.C.I által 1999-ben kiadott standardhoz, ami a nőstények esetén 39-43 cm, kanok esetén 40-44 cm (természetesen 1 cm-es toleranciával).

Ma a Griffon Vendéen vadászkutyák négy féle méretben (négy féle fajtában) találhatóak meg. Az ősi Grand Griffon Vendéen, a közép méretű Briquet Griffon Vendéen, a Petit Basset Griffon Vendéen és a Grand Basset Griffon Vendéen. A Petit és a Grand Basset Griffon Vendéen mint fajta, végérvényesen 1951-ben vált ketté, ekkor deklarálta először két külön fajtának a Griffon Vendéen Club Franciaországban.

GBGV elnevezés híven visszatükrözi magát a fajtát.

G – grand: „nagy”, ez mutatja, hogy elkülönült a petit (kicsi) basset griffon vendéen-től.

– basset: hosszú testre utal

G – griffon: vastag, drótos szőrzet

V – vendéen: Franca terület, ahonnét a fajta származik.

Tartása: Lakásban, kertben egyaránt tartható, de mindkét esetben rendszeresen kell foglalkozni velük, igénylik és szeretik a kiképzéseket, igyekeznek jól teljesíteni. Naponta biztosítani kell részükre a megfelelő mennyiségű mozgást a szabadban.

A GBGV „utánkereső” vadászkutya, kopó. Ha nem is vadászunk velük, érdemes elmenni vele olyan kutyaiskolába, ahol vércsapázni is lehet, mert imádják használni az orrukat.

Szereti a vizet, kiválóan úszik. Apportírozni is nagyon jól megtanítható, lelkesen hajtja végre a feladatokat. Tulajdonképpen bármire megtanítható, csak türelem, kitartás, és gyakorlás szükséges. A GBGV partnere lesz mindenben.

Más kutyákkal jól kijön, de ehhez szükséges már kölyök korban szocializálni, kutyák közé vinni. Az emberekkel alapvetően bizalmas, szeret idegeneknek is kedveskedni, ennek ellenére rendkívül jó jelző kutya, saját „birtokán” belül mély öblös hangon (hangja mélysége, termeténél több számban nagyobb kutyát feltételezne) jelzi az idegenek megjelenését.

Jellemző rá, hogy mivel elég hosszú teste van, így hátulsó lábaira állva, két lábon is mindent megnéz, szemügyre vesz.

Egészség – Ápolás (grooming): Általában egészségesek, megfelelő tartás mellett, optimális esetben 15 éves kort is megérheti.

A GBGV gyorsan növő fajta, ezért kölyök korban (is) nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő táplálék bevitelre, illetve arra, hogy a fehérjét ne adagoljuk túl. Egy éves koráig futtatni, mesterségesen terhelni nem szabad, ez a gyorsan növekvő ízületeit tönkre teheti.

Hosszú lógó fülük elősegíti kitűnő szaglásukat (a fül egyfajta „légterelőként” a szagokat az orr irányába továbbítja), azonban nagy figyelmet kell fordítani azok tisztán tartására. Már kölyök korban 3-4 hónaposan el kell kezdeni a hallójáratok szőrtelenítését. A fájdalmas szőrkiszedés elkerülése érdekében, erre szolgáló készítményt feltétlenül használjunk (ear powder). Mivel jellemzően hosszú a hallójáratuk, ezért azok tisztaságát heti rendszerességgel ellenőrizni kell, és szükség szerint fültisztító folyadékkal kell tisztán tartani.

További veszélyt jelent füleik egészségére a toklász, ami súlyos gyulladást okoz, ha bekerül a hallójáratba, illetve rendkívüli esetben, akár maradandó egészségkárosodáshoz is vezethet (ha olyan helyen élünk, ahol toklász van, érdemes fülhálóval megelőzni, hogy a hallójáratba kerüljön a növény).

A szakirodalom szerint a „Sudden Pain Syndrome” előfordulhat náluk 5-12 hónapos korban. Ezt a „vándorló sántaságot” – ha korán észreveszik – 18-24 hónapos korukra kinövik.

A jó egészséghez hozzátartozik a szőrzet ápolása is.  A GBGV szőrét rendszeresen kell trimmelni, illetve szükség szerint (a szőréhez illő kefével) kefélni, fésülni. Gondoskodni kell róla, hogy ne lógjon a szőr a szemébe. Megfelelő szőr ápolása mellett, a szőrük csupán alig észrevehetően hullik. A talpukon az ujjak közül a szőrt ki kell vágni, egyébként kizárólag trimmelni szabad a szőrüket, ollóval vágni nem, így kaphatunk a GBGV-re jellemző keményebb, jó minőségű szőrt. Természetesen körmüket időközönként vágni kell.

Képzése: Könnyen és gyorsan tanul. Igyekszik a gazdi kedvében járni. Már korán, ahogy új családjába kerül, el kell kezdeni az oktatását. Az alap parancs-szavakat (ül, fekszik, gyere) pár napon belül elsajátítja, főleg ha némi jutalomfalattal tovább növeljük a motivációját. Büszke magára, ha sikeresen megcsinál valamit, ha érzi, hogy jó az, amit csinál.

Szívesen tanul meg bármit, de érdemes is a felesleges energiáit pozitívan hasznosítani. Akár mi tanítjuk, akár kutyaiskolában tanul, akár kiállításra készül, az agymunka legalább annyira hozzátartozik az egészséges kutya mindennapi életéhez, mint a fizikális mozgás. Fontos a GBGV-t mentálisan is „dolgoztatni”, így kiegyensúlyozott, nyugodt, boldog kutyával élhetünk együtt.

Kedvessége és bájos kinézete ellenére, az első pillanattól kezdve következetesen kell nevelni, fel kell állítani a korlátokat számára. Meg kell tanulnia mit szabad és mit nem (különben átveheti a „falkavezér” szerepét a családban). A GBGV egyedei között vannak dominanciára hajlamos példányok is, de megfelelő neveléssel az ilyen kutyák is ugyanúgy be tudnak illeszkedni a családba, mint kevésbé domináns társaik.

 

A GBGV ideális családtag és hűséges társ. Kedvessége, vidámsága üdítően hat a hét minden napján. Szórakoztató, bohém kutyák, akik nélkül az élet sokkal szürkébb lenne.

Dr. Földi Barbara – Happy Wonder Kennel

www.grandbasset.hu

Forrás:

Vivien Phillips: This is the Grand Basset Griffon Vendéen

valamint a Happy Wonder Kennel tulajdonosának (dr. Földi Barbara) saját tapasztalata

Előző «
Következő »